Назрява скандал на „Позитано“ 20! Ветераните в БСП бламират Корнелия Нинова!

Назрява скандал на "Позитано" 20! Ветераните в БСП бламират Корнелия Нинова!

Предлаганите от председателя на БСП Корнелия Нинова промени в партията се очаква да срещнат яростна съпротива на предстоящия утре пленум на партията

Два са основните моменти в новия устав на левицата, които са вбесили групата на „вечните“ както ги наричат в столетнцата. Първото и най-болезнено е предвижданата мандатност за депутатите – до 12 години, след което да нямат право на следващ мандат.

Най-активни срещу тази мярка логично са и най-засегнатите: бившият председател Михаил Миков, вечно уреденият с пост Янаки Стоилов, Георги Божинов, Атанас Мерджанов и Димитър Дъбов. Именно те от няколко седмици се събират на групички и търсят подкрепа за бунт срещу новите правила.

Другата промяна, която среща съпротивата на окопалите се елити по места в страната, е идеята на Нинова председателят на партията да се избира от всички членове на партията.

Запознати с кухнята на столетницата обясняват това с факта, че по този начин се отнема влиянието на лобита, които преди конгрес търгуват с влиянието си върху делегатите от съответния регион и решават за кой кандидат да отидат гласовете им.

Широкопрокламираната алтернативна програма на БСП за развитие на България също едва ли ще мине без сътресения. Тук се сблъскват две тенденции в левицата. Старите консервативни партийци искат да се увеличи данъкът върху доходите и на тези българи, които получават над 1500 лева заплата, а не както се предлага 20% увеличение за тези с доходи над 10 000 лв. Новото ръководство пък е категорично, че не бива да се натоварва тази група с аргумента, че това са хората, които са образовани , намерили са своята реализация и са наченъкът на средната класа, без която е немислимо да се изгради развито общество.

Всички промени, предлагани от ръководството,утре трябва да бъдат приети окончателно, за да бъдат подложени на гласуване на конгреса на партията, който ще се проведе на 4 и 5 февруари.
Източник: blitz.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!