Напрежението расте: Путин притиска САЩ да се изтеглят от България

Напрежението расте: Путин притиска САЩ да се изтеглят от България

Владимир Путин постави ултиматум на САЩ да съкратят своя контингент в новите страни-членки на НАТО, за да продължи Русия ангажимента си за унищожаването на плутония за военни цели. 

В понеделник руският президент издаде указ за едностранно прекратяване на споразумението за унищожаването на обогатен плутоний, а после излезе с конкретни условия, за да възобнови ангажимента  на страната си по договора, съобщи Ройтерс.

Сред исканията е това САЩ да свият своята “военна инфраструктура и контингента войски” в държавите, станали членки на НАТО след 1 септември 2000 г.

Съкращаването трябва да достигне нивата, на които е било американското военно присъствие в тези страни в деня на влизане в сила на споразумението. Искането се отнася за военните бази и оборудване на САЩ в България, Румъния и трите балтийски републики, приети в алианса през 2004 г.

У нас съвместно със САЩ използваме авиобазите “Безмер” и “Граф Игнатиево”, полигона “Ново село” и складове в Айтос.

Друго руско условие е Вашингтон да се откаже от “неприятелската си политика към Русия”, от действията си в подкрепа на Украйна, както и да отмени санкциите срещу руски юридически и физически лица. В кремълския проект се предвижда САЩ да платят на Русия обезщетения за понесени от нея щети от US санкциите и от принудителните руски контрасанкции.

Външният министър Сергей Лавров коментира, че Русия няма да позволи с нея да се говори от позиция на силата, на санкциите и ултиматумите. В мотивите към указа за денонсирането на договора се посочват: “заплаха за стратегическата стабилност вследствие на неприятелски действия на САЩ спрямо Руската федерация”, “неспособност на САЩ да изпълнят условията по унищожаването на излишния оръжеен плутоний”, както и “необходимостта да се предприемат неотложни мерки по защита на сигурността на Руската федерация”.

Експерти наричат решението на Кремъл нов етап в необявената студена война между Русия и Запада и търсене на ново Ялтенско споразумение  Москва се опитва да си върне стари сфери на влияние, пише Ройтерс. Според подписаното през 2000 г. и влязло през 2010 г. споразумение двете страни трябва да унищожат по 34 т плутоний чрез изгаряне в ядрени реактори и по други начини.
Източник: blitz.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!