Напрежението расте! Шпионски самолет на САЩ едва не удари пътнически лайнери

Напрежението расте! Шпионски самолет на САЩ едва не удари пътнически лайнери

Американски шпионски самолет RС-135, който е извършвал разузнавателен полет над Японско море до държавната граница на Русия, едва не се е сблъскал с пътнически лайнери

За това съобщи управлението на пресслужбата на министерството но атбраната на Русия.

Инцидентът е станал на 22 май 2016 г. Според руските военни американският самолет е летял с изключен транспондер.

Освен това екипажът не е дал информация за маршрута на полета на диспечерските служби в региона. Шпионският самолет е летял на височина, предназначена за редовни полети на лайнерите от гражданската авиации.

„В резултат на непрофесионалните действия на екипажа на американския самолет е възникнала опасна ситуация за сблъсък с лайнери на граждански авиокомпании“, се казва в информацията от пресцентъра на руското министерство на отбраната.

В неделя бе съобщено, че руски диспечери са предотвратили сблъсък на самолети над Японско море на височина около 11 000 метра. Неизвестен самолет се доближил опасно близко до два лайнера.

Руското военно ведомство е привикало за обяснения военното аташе при посолството на САЩ заради инцидента, съобщават още от пресслужбата на МО.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!