Натискат ни за нови бежански лагери, алармира Илияна Йотова

Натискат ни за нови бежански лагери, алармира Йотова

Срещу България има натиск за формирането на нови бежански лагери, обяви евродепутатът и кандидат за вицепрезидент Илияна Йотова в Харманли.

„Това го виждам и като евродепутат, и като следя срещите на върха“, уточни тя и продължи: „Не трябва да допускаме такова нещо. Била съм в такива лагери. България не може да се справи с подобна на случващата се в Кале ситуация”.

Според Йотова в момента българските граници не могат да бъдат ефективно защитени. „Независимо от уверенията в последните месеци, по моя информация към 100 километра от оградата по границата с Турция не е достроена. Капацитетът освен това не е достатъчен, а основната тежест пада върху МВР.

Не работи ефикасно и топлинната система за регистрацията на нарушителите на браздата. Самият факт, че тукашният център за мигранти в Харманли се е увеличил с 1000 души означава, че проблемът се е превърнал в хроничен – непрекъснат поток от хора, за който България не е готова“, допълни Йотова.

Кандидатът за вицепрезидент посочи, че новата европейска Агенция за гранична и брегова охрана, която комисарят по миграцията Аврамопулос щял да обяви у нас на 6-ти октомври, щяла да се задейства при суперизвънредни обстоятелства с миграционен натиск и след дълги процедури.

„Ние вече не говорим за бежанци от Сирия. Говорим за хора от Афганистан, Иран и Ирак. 90 % от тях, по мои наблюдения, нямат право да получат международна закрила и статут на бежанци. Те са икономически мигранти и като такива не попадат под закрилата на международните документи и трябва да бъдат връщани обратно“, каза още зам.-председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.

Пред близо 200 жители на Харманли в залата в местния Културен център Йотова каза, че приемателният център в Харманли трябва да се превърне от отворен в затворен тип. За това обаче щяло да има много резерви и натиск от европейските институции, съобщава БТА.

По публикацията работи: Красимир Ангелов
Източник: dnes.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!