НАТО струпа много войска в Прибалтика, за да „отблъсне нападението на държавата Ботния“ (ВИДЕО)

НАТО струпа много войска в Прибалтика, за да "отблъсне нападението на държавата Ботния" (ВИДЕО)

В естонския град Тапа започна активната част от редовните учения на НАТО Saber Knight

Сега се тренира отблъскване нападението на измислена държава под името Ботния. От 30 май до 9 юни ще участват около 600 души, след което се преминава към големи тактически учения на полигони в Естония, Литва и Латвия. В тях ще участват общо близо 10 000 военни от 13 страни членки на Атлантическия съюз.

На 13 юни започва основният етап за отработване взаимодействието между сухопътните войски и подкрепата на авиацията. За целта пристига Втори кавалерийски полк от армията на САЩ с 1400 военни и 400 бронирани машини.

Те потеглиха в петък от казармите си край германския град Филзек и трябва да изминат по два маршрута близо 2200 километра. Преминаването им през 6 държави от НАТО има за цел и да демонстрира свободата на съюзническите войски да се придвижват из територията на алианса.

По пътя на похода Dragoon Ride II американската колона ще спира във всяка страна за учения. С Бундесвера в Германия се тренира тактическо преминаване на река при Вайден ан дер Оберфалц. С поляците има маневри край Торун, кратки съвместни учения са предвидени още в Чехия, Литва и Латвия.

До 22 юни в Saber Knight участват военни от САЩ, трите баллтийски републики, Дания, Финландия, Франция, Германия, Люксембург, Норвегия, Полша, Словения, Великобритания.

Според официалното съобщение тази година за централна държава в учението е избрана Естония, за да се изпробва способността на съюзниците да сглобят сили за бързо реагиране и с кратко предизвестние да ги разположат там, където са необходими.

Затова маневрите включват марш на машини и хора, щабни учения, бойни стрелби, електронна война и интегриране на американската бойна авиация с подкрепа от въздуха на международни военни части.
Източник: blitz.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!