В началото на следващата година ще започне строеж, който ще е от изключителна важност за цяла България

В началото на следващата година ще започне строеж, който ще е от изключителна важност за цяла България

Енергийният министър на Азербайджан Натиг Алиев потвърди пред българския служебен министър на енергетиката Николай Павлов ангажимента на страната си да доставя 1 милиард куб. метра газ годишно за България, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Двамата обсъдиха на среща в Баку развитието на двустранните отношения в енергийния сектор. Николай Павлов е в столицата на Азербайджан за участие в Третата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов коридор, която ще се състои на 23 февруари. Българската делегация включва и изпълнителните директори на БЕХ и държавните газови дружества.

Задължително условие за доставката на договорените количества газ от Азербайджан е изграждането на българо-гръцката газова връзка – интерконекторът IGB.

„Проектът е от ключово значение за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България“, подчерта служебният министър на енергетиката Николай Павлов.

По думите му в момента тече интензивна работа по подготовка на документите за обявяване на търга за изграждането на междусистемния газопровод, така че в началото на 2018 година строителството на IGB да започне.

„Най-важното е, че финансово проектът е осигурен, получи 45 милиона евро безвъзмездно финансиране по „Европейска енергийна програма за възстановяване“. Отделно в бюджета на България е предвидена държавна гаранция в размер на 110 милиона евро, която осигурява кредит при изгодни условия от Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие“, заяви министър Николай Павлов.

Той допълни, че се работи активно за осигуряване на допълнително грантово финансиране за IGB от структурните и инвестиционните фондове на Европейския съюз.

„В края на миналата година след интензивни преговори с Azerbaijan Gas Supply Company AGSC и благодарение на подкрепата на SOCAR бяха разрешени в срок всички открити въпроси, свързани с изпълнениeто на договора за доставка на природен газ от находището „Шах Дениз 2“ между „Булгаргаз“ и AGSC“, подчерта Николай Павлов.

„Министерството на енергетиката, „Булгаргаз“ и БЕХ, като акционер в IGB, дадохме достатъчно гаранции и убедихме партньорите от AGSC в необратимостта и ангажираността на българската държава за изграждане на газопровода IGB в планираните срокове“, каза още българският служебен министър на енергетиката.

„Виждам сътрудничеството между двете държави и в проекта за хъб „Балкан“, чиято концепция е разработена съвместно с Европейската комисия, като проектът е включен в списъка с проекти от общ интерес. Това ще даде възможност реално азерски газ да бъде транспортиран през българската газова инфраструктура“, изтъкна министър Николай Павлов.

Той покани компаниите с много голям опит от Азербайджан да участват в конкурса за 3D сеизмичните проучвания, свързани с разширяването на газовото хранилище „Чирен“.

„Изграждането на интерконектори и развитието на газовия пазар са приоритет на българската държава, в който се влагат значителни средства“, подчерта министър Павлов.

„Източниците на газ в Азербайджан са реални, възможностите за увеличаване на добива също. Страната ще се заинтересова от проектите, които България планира да реализира в газовия сектор и е готова да участва. Разчитаме преди всичко да се включим в проекта за газовото хранилище“, каза министър Натиг Алиев и допълни, че вярва, че газопроводът IGB ще бъде изграден в срок.

„България днес се явява лидер в Южния газов коридор“, подчерта още той. Министърът на енергетиката на Азербайджан коментира и плановете за изграждане на регионален газов хъб „Балкан“ в България.

„Мисля, че това е много интересен проект”, каза Натиг Алиев и поясни, че Азербайджан очаква чрез България природният газ от Каспийския регион да влезе и в други страни в Европа, като например в Румъния.

Министрите Николай Павлов и Натиг Алиев се обединиха около идеята в скоро време да организират двустранна среща България – Азербайджан за разширяване на сътрудничеството между двете страни в сектор „Енергетика“.
Източник: blitz.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!