Непокорен свещеник от Кърджали размахал пръст на Ердоган

Непокорен свещеник от Кърджали размахал пръст на Ердоган

Един непокорен свещеник от Кърджали, освен че не се притеснява да проповядва на турски, се гордее с факта, че е размахал пръст на Реджеп Ердоган. За смелостта си е получил дар – личната броеница на турския президент, разказа Би Ти Ви

Той поздравява всеки на майчин език и не се страхува да служи на турски, за което е и наказван.

„Отче наш” дали е на турски, или на какъвто и да е, на гръцки, пак си е „Отче наш”, казва отец Петър Гарена- архиерейски наместник.

Затова в църквата му влизат и друговерци. Така в храма преди години влиза и Реджеп Ердоган, тогава министър-председател на Турция.

„Всъщност аз го попитах какво търси в нашия град, който е много хубав, но и с много незараснали стари рани. И казвам. ако сте дошли да се молите за мир и разбирателство на тези два народа, които векове наред живееха въпреки ятаганите заедно, аз ви подаравям една броеница . Той така се трогна, че почти на входа казва: Абе, сащиса ме, ще ти подаря личната си броеница“, посочи отец Петър Гарена.

Броеницата на Ердоган е ръчна изработка, от ковано сребро. Въпреки че е скъпа, тя е просто една броениците на свещеника, подарени му от Казан, Ефес, Атон.
„Броеници няма християнски, няма мюсюлмански. Затова като дойде Ердоган, примерно сега независимо какъв е той, му подарявам броеница, на мен и турци като дойдат, ми подаряват броеница, защото това е единствената наша връзка, която е обща”, разяснява свещеникът.

Броеницата се оказва и спасение, когато църквата припознае в близостта му с мюсюлманите опасност

„Като млад с броеницата съм си броял въздишките, после като служител на църквата съм си броял проблемите , които с владиката към му създавал и той мене ме е наказвал”, коментира отецът.

Хората обаче го обичат и го смятат за обединител.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!