Нинова от Париж: Ние не искаме Европа на две скорости. Или променяме ЕС, или го губим!

Нинова от Париж: Ние не искаме Европа на две скорости. Или променяме ЕС, или го губим!

Брекзит е последица от разочарованието на европейските граждани от Европейския съюз такъв, какъвто е сега. Брекзит е урок – или променяме ЕС, или го губим. Ние искаме сплотен и силен ЕС, затова предлагаме промени в поне 5 посоки.

Това заяви на срещата на лидерите от ПЕС в Париж председателят на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на БСП.

По думите й на първо място трябва да има промяна в политиките – те да се правят за гражданите на Европа, а не за корпорации, монополи и силните на деня. „Да спрем източването на пари, корупцията, трупането на свръх печалби. Подкрепяме предложената от Сергей пътна карта за данък върху финансовите транзакции и закриване на данъчните убежища.

Категорично не подкрепяме условията на Трансатлантическото споразумение. То дава възможност на корпорациите да управляват държавите и ще доведе до огромни проблеми“, заяви Нинова.

На следващо място тя посочи, че трябва да се спре бюрокрацията и чиновничеството. По думите й не може мястото на запетайката в една директива да е по-обсъждано от съдържанието на тази директива. Според нея бумащината и формализмът отблъскват.

„Трето – трябва да се отчита интересът на всяка държава. Ние не искаме Европа на две скорости. Това, че България е малка икономика, не ни прави по-малко член на ЕС и желаем с нас да се отнасят като равноправен такъв“, заяви още Нинова.

Тя продължи, че миграцията, която се сочи като една от причините за евроскептицизма, също е последица от проблем, а не е самият проблем. „Истинската причина е войната в Близкия изток и усилията на големите лидери трябва да съвпадат, да се спре войната и да се създадат нормални условия за живот там“, каза още председателят на БСП.

Според нея ЕС трябва да си извоюва по-голяма политическа тежест и самочувствие в глобален план, за да може да защитава своите държави-членки. „Европа днес страда от липса на лидерство и визия за бъдещето. Десните се провалиха. Около тази маса седят хората, с които можем да бъдем водачи на друга, различна Европа. Неслучайно нашето политическо семейство излиза с тази пътна карта. Ние сме длъжни да дадем други хоризонти на собствените си народи и на обединена Европа“, завърши Корнелия Нинова.

В рамките на срещата беше обсъдена и приета разработената от ПЕС, след референдума във Великобритания, „Пътна Карта – Нов дневен ред за Европа (2016 – 2019)“, очертаващата конкретни предложения за ключови прогресивни реформи и алтернативни политики по обществени сфери, които да приближат Европа до нейните граждани.

В срещата участие взеха Сергей Станишев, президент на ПЕС; Жан – Кристоф Камбаделис – вицепрезидент на ПЕС и първи секретар на Социалистическа партия на Франция; Елио Ди Рупо- председател на Социалистическата партия на Белгия; Джон Кромбез – председател на Фламандски социалдемократи; Джеръми Корбин – председател на Лейбъристката партия на Великобритания; Мария Жоао Родригез – зам.-председател на Групата на социалистите и демократите в ЕП; Зита Гурмай – председател на ПЕС-Жени; Лора Слимани – председател на Млади европейски социалисти (ЙЕС); Масимо Д’Aлема – председател на Фондация за Европейски и прогресивни изследвания (ФЕПС); Радмила Шекеринска – зам.- председател на Социалдемократически съюз на Македония, както и представители на ръководствата на леви партии от държавите Австрия, Чехия, Финландия, Франция, Гърция, Ирландия, Румъния, Черна гора и Италия.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!