Нинова: Предлагаме стабилност, сигурност и грижа за хората

Нинова към Борисов: Вчера беше опозицията, днес е журналистиката, утре на кого ще се опитате да затворите устата?
Герб гарантират хаос и липса на перспектива

Уважаеми български граждани,

Кризата с коронавируса води след себе икономическа и социална криза. В такъв момент на натрупващи се кризи – какво би трябвало да направи едно правителство. Според мен да се гарантират поне четири неща: стабилност на институциите, сигурност на икономиката, прогнозируемост, яснота какво ще се случи в следващите няколко месеца, ако не и години и да се покаже грижа за хората.

Какво наблюдаваме днес от правителството на Бойко Борисов – стабилност на институциите е първото, което би трябвало да демонстрира едно управление. Няма нищо по-важно в работата на едно правителство и парламент от приемането на  данъчни закони, защото те отразяват цялостната политика – икономическа, социална и здравна. Тоест – това е въпрос номер едно на правителството и на Министерския съвет. Вместо това – какво имаме днес? Чухме депутат от ГЕРБ да се дистанцира от Министерския съвет и каза, „защо да идват тук от МС, те не са вносители. Вносители сме ние.“ Следователно МС няма никакво значение, тук едни депутати внасят данъчни закони, най-важните в страната. От вносителите депутати  има актьори, но няма нито един от бюджетна комисия. Министърът на финансите се разграничава от тези депутати и казва: „Ако направите това, край на бюджета и финансовата политика, отиваме на вдигане на данъци”. Председателят на бюджетната комисия от ГЕРБ безпрецедентно за работата на парламента отказва да влезе в бюджетна комисия и да води заседание. Какво е впечатлението на българските граждани. Мислите ли, че е за стабилност. Хаосът във вашето управление много ясно се вижда и от българските граждани отвън, вместо стабилност, което е най-важното в условие на криза в държавата.

Второ – сигурност за икономиката. Вместо да гарантирате такава сигурност, премиерът каза: „Въвеждаме,промяна в ДДС, но ако не работи, ще го премахнем.” Няма нищо по-нестабилно от това министър-председателят да каже – въвеждам данък, но ако не стане, ще го махна. Още един елемент към нестабилността внесохте вие днес, като казахте „ами това е временна мярка“. Временна мярка може да е носене на маска, но бюджет на държава, данъчни закони, осигуряване на пенсии,  внасяне на осигуровки не може да е временна мярка. Държавата и икономиката имат нужда от сигурност и то дългосрочна, а не от временни промени в данъчните закони и бюджета.

Трето – прогнозируемост се иска в условия на криза. Какво предлагате вие? Единствената прогноза, която досега чу българският народ е от министъра на финансите, който каза: ”Ако приемете 9% ставка ДДС за определени сектори, то ще се вдигне ДДС на 24% за другите отрасли, ще се вдигне и корпоративният данък.” Това е единствената прогноза, дадена досега. Кое нормално управление с държавническо мислене вдига данъци в условия на криза, в която имате 150 000 нови безработни, когато имате стотици хиляди фирми пред фалит, когато имате ръст на обедняването и неравенствата и ще вдигнете данъците.

Четвърто – грижа за хората. Смятам, че е важно да се покаже в условия на криза.

Многократно казахте, че намаляване на ДДС няма да доведе до намаляване на цените. Има една стока, при която е гарантирано намаляването на цените, ако се намали ДДС. Това са лекарствата, защото те са на регулиран пазар с регулирани цени. Точно това вие отхвърляте. А точно това е грижа за хората и то за всеки българин. Най-тежко е положението при пенсионерите, които имат най-ниски доходи и ползват най-много лекарства. Тази мярка, която гарантирано ще доведе до намаляване на цените и ползват всички българи, вие я отхвърляте. Така не се прави. Този хаос, нестабилност и липса на перспектива в условие на криза задълбочава проблемите. Вие не предлагате решения, а задълбочаване на проблемите.

Как се прави? Ако всичко беше както трябва, стабилността на институциите трябва да се гарантира по следния начин: тук застава Министерският съвет, начело с министър-председателя, единно с мнозинството, с министъра на финансите, с председателя на бюджетната комисия – внася политиката, която предлага на българския народ. И тази политика е облечена в ясен и цялостен план за излизане от кризата, а не на парче, както е в момента. В този план да се съдържат няколко неща. Да се каже ясно какво е финансовото състояние на държавата. Да се определят четири-пет сектора, които са най-важни за икономиката, върху които се съсредоточават държавни мерки за подпомагане. И там, където има най-много заети хора. Да се каже: кризата показа, че е наложителна реформа в здравеопазването. Ако сме ние, ще кажем, че е нужна реформа в здравеопазването, в която болниците не са търговски дружества. Ако сте вие, кажете вашата идея за здравна реформа. Но този план да съдържа нов модел на здравеопазване. Трето – излезте и кажете, че кризата показа, че е нужна данъчна реформа. Не може най-бедните в света и в България да плащат постоянно за последиците от кризата, а най-богатите да не усещат тези последици – даже напротив, да богатеят още повече. Четвърто – предлагате нов икономически модел, в който най-накрая сте осъзнали, че държавата има роля в икономиката. Дали това ще е държавна петролна компания, дали ще е държавно предприятие за изкупуване на земеделска продукция. Но излизате и казвате: ето това трябва се прави. Пето – привличане на инвестиции. В света тече ново преразпределение на инвестиции. Кризата показа, че дългите вериги на доставки могат да бъдат риск за развитие на икономики. В момента и Европа, и САЩ изтеглят част от инвестициите си от Азия и ги преместват близо, за да скъсят веригата на доставка. България е идеален обект на такива инвестиции. Къде ви е инвестиционният план? Шесто – спасяваме общините. Знаете, че те са на ръба, къде ви е планът за общините? Седмо – всичко това, в демократична, правова, парламентарна република се облича във формата, наречена актуализация на закона за бюджета. Така бихме направили ние. Къде ви е актуализацията на закона за бюджета? Ако намаляването на ДДС ще намали приходите в бюджета – къде ви е актуализацията, която ще покаже как ще ги компенсирате? От какво ще намалите разходите – от пенсии ли, от заплати ли?

Гарантирате нестабилност, несигурност, липса на яснота за бъдещето. Алтернативата е ясен план за България за излизане от кризата. Коалиция „БСП за България“ имаме такъв.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!