Корнелия Нинова пред НС на БСП: Благодаря, че ми повярвахте в номинацията на ген. Радев за президент

Нинова пред НС на БСП: Благодаря, че ми повярвахте в номинацията на ген. Радев за президент
Корнелия Нинова: Свикваме Конгрес и се подготвяме за предсрочните парламентарни избори

„Честита победа! Благодаря, че ми повярвахте в номинацията и издигането на кандидатурата на ген. Румен Радев за кандидат за президент на Република България. Благодаря ви за свършената работа. Бяхте всеотдайни, организирани, мобилизирани до последния ден на кампанията. Вие сте бойци и победители, заслужавате уважение затова. Имате го от цялото ръководство на БСП“. Това заяви председателят на левицата Корнелия Нинова по време на извънредното заседание на Националния съвет на БСП.

Нинова обясни, че тази победа е станала възможна поне по четири причини и е направила промяната в две посоки. „Първо, нашата партия винаги е стояла най-близо до народа и сме чували какво очаква той от нас и проявихме мъдрост да му предложим това, което очаква“, обясни лидерът на БСП пред събралите се. „Нямаше нужда да чакаме референдума, за да разберем, че има нужда от промяна. Промяна в статуквото, промяна в личностите, които да не са обременени със съмнения за корупция и задкулисие. Такива, които са родолюбци и да не предават националния интерес, да са силни и да гарантират сигурност и спокойствие на хората. И ние се отзовахме на това очакване с кандидатурите на ген. Румен Радев и Илияна Йотова, които победиха на президентски избори“, заяви Нинова.

По думите й втората причина е, че партията се е мобилизирала и е изнесла на гърба си основната и трудна част от кампанията. „Променихме стила на кампанията – позитивна, директна, срещи очи в очи с десетки хиляди хора от цялата страна, конкретни послания и ясни ангажименти. Основният ни опонент направи много грешки в политиката“, подчерта Нинова и припомни смяната на кандидатурата за ООН на Бокова с Георгиева, приемането на постановлението на МС за заселване на бежанци, подкрепата за санкциите срещу Русия, здравната реформа и повдигнатите обвинения на здравния министър и редица други.

Преодоля се апатията, недоверието и страха у народа

Лидерът на БСП бе категорична, че по време на кампанията срещу Радев и Йотова е била негативна. „Негативната кампания даде път на страха, а не на надежата и перспективата“, подчерта тя. Според нея са се случили две сериозни промени. „Преодоля се апатията, недоверието и страха у народа. Хората видяха в нашите водачи силни държавници, които могат да им дадат нов път, сигурност и стабилност в държавата“, категорично заяви Корнелия Нинова.

Председателят на БСП подчерта, че никога не е имало задкулисие, безпринципни съюз и договорки от страна на левицата. „Изполвазм този форум, за да заявя, че нашите кандидатури са дело на БСП, на инициативните комитети, които ги подкрепиха, на всички български граждани, които гласуваха. Това е голямата победа на българския народ“, коментира тя.

„Победихме на изборите и бе подадена оставката на правителството на Борисов. Той сам определи изборите като вот на доверие към кабинета му, но получи вот на недоверие. ГЕРБ не са непобедими и ние заедно го постигнахме“, подчерта Нинова. Тя обясни, че вече се говори за политическа криза. „Сега от нас се очакват важни решения, които и Парламентарната група и Националният съвет на БСП да приведат в действие“, коментира лидерът на социалистите.

„Проведохме и консултации с президента Плевнелиев. Там ръководството на БСП потвръди, че левицата няма да прави правителство, когато й бъде връчен мандат и веднага ще го върне“, поясни Корнелия Нинова и допълни, че кабинетът е с изчерпано доверие.

„Ако бъде връчен мандат на трета политическа сила, която да опита да направи кабинет в рамките на този парламент и бъдем поканени, ние ще откажем включването в такова правителство“, подчерта още веднъж Нинова пред разширеното заседание на НС на БСП.

Свикваме Конгрес и се подготвяме за спечелване на предсрочните парламентарни избори

„Свикваме Конгрес, за да тръгнем подготвени и аргументирани към предсрочни избори. Няма да участваме в съставянето на кабинета на президента Радев“, категорично заяви Нинова.

В резултат на кампанията и резуллтатите от референдума, Корнелия Нинова предложи да се престъпи към въвеждане на мажоритарен вот със смесена изборна система. „Разчитам референдума като желание да се появят нови лица в политиката. Трябва да помислим как ние да дадем пример и да започнем тази промяна вътре в себе си, с платформа, която да бъде конкретна, ясна и да бъде изпълнена. Трябва да помислим за коалиционната ни култура и  за формата на коалицията, която да не бъде просто механичен сбор от партньори. Предлагам да помислим и за Устава ни, който съдържа противоречиви текстове“, заключи лидерът на БСП пред събралите се на заседанието.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!