Нинова: Промяната при другите започва сега, а в БСП – тя започна преди 3 години

Нинова: Промяната при другите започва сега, а в БСП - тя започна преди 3 години
Вътрешната опозиция да излъчи кандидат с програма и да се явим на състезание пред всички членове на партията

„БСП е единствената партия, която повиши подкрепата си – с 50 127 гласа. Единствените, които имаме един мандат повече и имаме пробив в 4 областни града – Добрич, Ямбол, Видин и Плевен, и 65 общини печелим, където досега трудно сме го правили. Това ни дава самочувствие и желание да продължим. Също толкова обективен е фактът, че загубихме и трябва да коригириме това, което сме сгрешили, за да вървим напред.“ Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в БНТ.

„Българите ни наказаха всички с негласуване.  Те ни казаха, че не ни харесват еднакво и това е въпросът, върху който трябва да мислим“, изрази мнение тя.

Председателят на БСП обърна внимание на причините – защо БСП не е  привлякла негативния вот към правителството: „Не успяхме за 2 години да покажем, че сме различните от тях. Твърде малко време беше, за да променим в съзнанието на хората усещането, че всички сме еднакви“. По думите й от БСП са опровергали схващането, че всички партии са еднакви и с конкретни мерки – отказ да влязат в правителството, отказ за договаряне по важни законопроекти, битка срещу олигарсите, алтернативен бюджет, „Визия за България“. „Обновлението в партията, новото ръководство, парламентарната група -имаме различна „Визия за България“. Мисля, че трябва да продължим по този път.  Времето ще ни помогне. Макар и много бавно, вървим нагоре“, категорична бе Нинова.

Лидерът на БСП коментира, че всеки член на партията ще може да гласува за председател на БСП по новите правила и че това е най-демократичният начин за решаване на този въпрос.  „Аз съм за прекия избор, за пряката демокрация“, каза тя.

Лидерът на БСП обърна внимание, че започва промяната и в другите партии, защото са осъзнали, че имат нужда от промяна вътре в тях.

„Виждам рязка промяна и завой в политиките на ДПС. Ние предлагаме това, което сега те предлагат вече няколко пъти – ДДС на хляб – 5 процента, на лекарства – 8. Нашите предложения преди половин година, същите тези, които сега правят от ДПС, не минаха в парламента заради гласовете на ДПС – те бяха против, с аргументи. Изведнъж – обратното“, посочи Нинова. Тя обърна внимание, че по-скоро гледа голямото, а не малкото и изтъкна, че има шанс да се промени политиката и средата – сега същите тези промени могат да минат в парламента и то в полза на хората, които имат нужда от тях. „Има промени и в ГЕРБ – осъзнаването на премиера, че има корупция. Нещо, което ние твърдим от 3 години, но то се отричаше. Сега има узряване за този факт“, каза още Нинова.

„Нашият спор вътре в БСП е – дали БСП трябва да сменя курса си на политика – колегите, които искат смяната ми, виждат по друг начин развитието на партията. Ние спорим за политика и за пътя на левицата“, обърна внимание Нинова.

Тя каза, че досега е чула, че е грешно да се променя Уставът на партията и трябва да се върне старото положение – да няма мандатност на депутатите, да не се избира председателя пряко от партията, а от Конгреса. Второ  – обвинения, че е превърнала БСП в консервативна партия, защото не подкрепя Истанбулската конвенция. Трето, че превръща партията в националистическа, защото не одобрява Пакта на ООН за миграцията. Последното – защо е подкрепила Европейската прокуратура, начело с Кьовеши, и да не бъде променяна фискалната политика като се намалява ДДС на хляб и лекарства. „Дали ще продължим тази промяна, или ще се върнем назад, е въпросът пред нас. Промяната при другите започва сега, а при нас – тя започна преди 3 години“, заяви Нинова.

„При ГЕРБ проблемът започва сега, при нас – той може да приключи. Аз имам програма и визия – как да се развива БСП и България. Нека т.нар. вътрешна опозиция се консолидира, да излъчи кандидат, да му напише програма и да отидем на най-демократичното състезание за избор на председател – пред всички членове на БСП. Измъчихме хората с тези битки. Притеснение нямам – каквото решат хората“,  каза Нинова.

По повод връщането на БСП в парламента, председателят на БСП заяви: „Докато ни нямаше в Народното събрание, нямаше парламентарен живот“. По думите й преди това са били приети няколко законопроекта, които не променят съществено живота на българските граждани и не е имало дебати и истинска дискусия. „С нашето връщане ще се рестартира парламентарният живот по същество“, заключи Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!