Нинова на 1-ви май: Не се предавайте! Ще се борим заедно за солидарна, справедлива и свободна България!

Нинова на 1-ви май: Не се предавайте! Ще се борим заедно за солидарна, справедлива и свободна България!
Нинова: Поздравявам ви с Деня на труда и международната работническа солидарност!

Преди 131 години, 300 000 работници слагат началото в Чикаго. Те стачкуват за 8 часов работен ден. Днес, след 131 години, хиляди в цял свят протестират в САЩ, в Европа, в Русия, и заедно с нас тук, в много градове на  България- искаме едно и също – по-добри условия за работа, адекватно заплащане и социална справедливост.

Защото  131 години по-късно, проблемите остават нерешени и все по-големи. Днес,  в 21 век съществува нова, модерна експлоатация на труда, съществува неплащане на заплати, на осигуровки за здраве и за пенсия, и работа в нечовешки условия.

Днес много работници не смеят да вдигнат глас, защото ще загубят и малкото, което получават.

Днес ние сме тук, хиляди, за да дадем на тези хора кураж и надежда, но и да защитим техните права.

БСП влезе в тази сграда – националния парламент, по волята на един милион българи. Няма да предадем тези хора! Първата ни стъпка беше да поискаме и вече имаме комисия, която да се занимава с некоректните работодатели, неизплатили заплати и осигуровки.

Няма да спрем до тук, продължаваме с нашите искания – за увеличение на минималната работна заплата, за преизчисляване на пенсиите, за справедливи доходи, за борба срещу монополи и срещу сивата икономика, за защита на българското производство и българското земеделие. Не бива да спираме до тук, защото тези несправедливости са следствие. Истинската причина е съществуването на паралелната държава. Онази държава, в която малцина богатеят незаконно и безнаказано на гърба на народа си.

Онази държава, в която този, който се труди, не получава заслуженото, а се дава път на онези, които крадат и богатеят на наш гръб. На тези несправедливости ние трябва да сложим край.  Опитват се да ни спират. Знаете, опитаха се да ни заглушат, като премахнаха блиц-контрола в парламента, като премахнаха прякото излъчване на парламентарния контрол.  Опитват се да ни купят с постове, с власт. Няма да се поддадем, защото нашата цел не е за един ден, не е за да се уредим ние и нашите близки. Това е битка  за дълъг път, срещу крещящата несправедливост, че ако си роден беден –  ще умреш средно десет години по-рано от другите. Че ако си човек от  село – не можеш да се лекуваш, че ако си дете на работници- е по- трудно да влезеш в университет. Несправедливостта, ако си жена – да получаваш по-малко заплащане от мъжете или ако си млад – да не можеш да си намериш работа и да си купиш  дом. Това е нашият път, нашата политика и нашата битка.

Ако си един от тези българи, които днес живеят трудно, ако си един от тези българи, които днес не могат да си плащат сметките, ако имаш работа, но се притесняваш дали утре ще я имаш, ако имаш дом, но не можеш да го поддържаш, ако се притесняваш за своята сигурност и сигурността на семейството и на децата си, искам да се обърна към теб: Не се предавай! Имаш съмишленик. Имаш защитник!

Ние, българските социалисти  ще направим всичко по силите си, за да ти помогнем да имаш контрол над живота ти, за да получиш това, което заслужаваш заради труда си, таланта си и заради качествата си. Когато взимаме големите решения, няма да се съобразяваме със силните, а с теб. Когато внасяме новите закони, няма да го правим заради могъщите, а заради теб. Ще се водим не от интересите на малцината привилигировани, а от твоите, защото ние, българските социалисти, имаме мисия и тя има едно име- справедливост!

С нашата сила и с нашата воля, ще я постигнем. Знам, че много от вас са обезверени, знам, че животът ви е труден и не казвам, че ще ни е лесно. Но важното е – верни на идеите си и въпреки обстоятелствата, да продължаваме напред. Така ще успеем и ще постигнем онази България, за която мечтаем – солидарна, справедлива и свободна.

Честит празник! / bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!