Нинова: 3 години подред внасяме закон за намаляване ДДС на храни и лекарства

Нинова: Ще покажем пълнота и единност на държавна политика и местна кампания, ще излъчим убедителна алтернатива

Обещанието на Борисов е бъдещо несигурно събитие

„От „БСП за България“ сме внесли предложение за намаляване на ДДС на 9 % за храни и лекарства. Това е наша последователна политика и вече четири пъти сме внасяли такова предложение от 2018 г. насам в рамките на годишни бюджети и актуализация на бюджета“.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в Народното събрание. Тя подчерта, че от БСП последователно са предлагали намаляване на ставката на ДДС за храни, лекарства и детски стоки. „Това е наша убедена политика, следвайки европейската практика.

Това е правилният път. Само две европейски държави нямат диференциран ДДС“, подчерта Нинова.Тя даде  пример- че в Германия 19 % е стандартният ДДС, а за храните е 7%. Във Франция стандартният данък е 20 %, а по-ниската ставка от 10 % важи за туризма, ресторантите и транспорта. В Унгария – 27%, намалената – 18, а ДДС върху храни, лекарства и книги – 5 %.

„Винаги сме се водили от тази европейска практика. И винаги сме получавали един и същ отговор – управляващите гласуват против –  с аргумента, че ще се провалят приходите в бюджета и е трудно за администрацията да се справи с диференцирания ДДС“, припомни председателят на левицата.

Тя каза още, че от сутринта правителството дава разнопосочни сигнали за действията си относно намаления ДДС и това поведение ражда несигурност за бизнеса и безперспективност за хората.

„Обещанието на Борисов е бъдещо несигурно събитие. Бъдеще – няма нищо направено, а несигурно – поради традицията често да се сменят позиции. Сегашното сигурно събитие е, че след половин час трябва да се гласува нашето предложение за 9 процента за храни и лекарства.

Ако има политическа воля да се търси съгласие, сега е моментът това да се случи, а не да се надпреварваме кой какво и кога го е внесъл“, категорична е Нинова.

По повод несъгласието на Горанов за намаляване на ДДС и коментарът на Борисов, че може да си подаде оставката, Нинова коментира:

„Да сме наясно, че тези промени трябва да се направят с актуализация на бюджета. Как ще се разберат двамата – ще подава ли оставка Горанов, ще прави ли актуализация на бюджета, си е тяхна работа. Нашата работа е в България да има ред, законност и предвидимост, а те изискват промени в бюджета за тези данъчни политики. Обратното означава – хаос, несигурност и типичното поведение на Борисов – да взема решение под натиск и заплаха от протести.“

Нинова подчерта, че левицата настоява за анализ на състоянието на бюджета от правителството, защото никой не знае какво се случва там. „Второ – да се направят разчети за приоритетите сектори.

Досега виждаме работа на парче, по-държавническо мислене е нужно. Нужен е анализ кои сектори носят най-много добавена стойност, къде са заети най-много хора и актуализацията на бюджета да се насочват към тези сектори. Не може такива сериозни промени да се правят с хрумки.

Става дума за дългосрочна, държавна, икономическа и финансова политика с поглед за години напред. Нужно е отговорно отношение. При тях е хаотично, а ние искаме визионерство за това как ще се развива икономиката в годините напред“, заключи Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!