„Ню Йорк таймс“: История на сложните отношения между Русия и Хилари Клинтън

"Ню Йорк таймс": История на сложните отношения между Русия и Хилари Клинтън

Очевидното одобрение, което Доналд Тръмп изрази в сряда за руския кибершпионаж срещу Хилари Клинтън, намеси напълно президента Владимир Путин в американската политическа свада.

Отношенията между Путин и Клинтън обаче са напрегнати поне от 2011 г., когато като държавен секретар тя го обвини във фалшифициране на изборни резултати, а той я обвини, че се бърка в руската политика.
Путин, който по това време бе министър-председател и планираше завръщането си на президентския пост, каза, че с думите си тя е насърчила протестиращи да излязат на улиците. Протестите тогава наистина бяха многолюдни. Изявленията на Клинтън подразниха и Белия дом, който по това време още таеше надежда, че политиката на президента Обама за започване начисто с Русия може да бъде спасена, пише Марк Ландлър, в. „Ню Йорк таймс“.

Този епизод от края на нейния мандат на държавен секретар е важен, за да се разбере защо правителството на Путин може би има мотив да проникне с взлом в компютърните системи на Националния комитет на Демократическата партия и да разгласи имейли, за да влоши шансовете на Клинтън на изборите срещу Тръмп.

Но той е показателен и за твърдото отношение към Русия и Путин, което Клинтън следваше в администрацията на Обама. Когато тя осъди Русия заради изборите, съветникът по национална сигурност на Обама Том Донилън планираше пътуване до Москва и среща с Путин, но острият език на Клинтън затрудни дипломацията.

Освен всичко, язвителната размяна на реплики свидетелства за лесно възпламенимите отношения между двама амбициозни, самоуверени лидери, които не се страхуват да упражняват власт. Единият е бивш офицер от КГБ, който изплува от сенките, а другият е известна жена политик, прекарала десетилетия на публичната сцена.

„В нашето правителство държавният секретар Клинтън винаги следваше по-твърда линия към Путин и руснаците в сравнение с други хора от кабинета“, каза Майкъл Макфол, съветник по Русия и бивш посланик на САЩ в Москва. „Путин бе твърдо убеден, че с Клинтън начело ние сме се опитвали да се бъркаме в неговото управление“.

Това е един от няколко случая, в които Клинтън е била по-голям ястреб от шефа си – различия, които Белият дом и предизборният щаб на Клинтън засега омаловажават, но които могат да излязат с пълна сила наяве на изборите. Без съмнение Клинтън бе искрена, когато заяви, че ще окаже много по-сериозен отпор от Обама на Путиновата агресия в Украйна и Сирия.

Първата среща на Клинтън като държавен секретар с Путин положи основите на буреносна връзка. Когато тя отиде да се срещне с Путин в неговата вила край Москва на 19 март 2010 г., той я остави да чака пред керамична камина срещу гора от камери и микрофони.

Най-сетне Путин се появи и използва момента, за да изнесе урок на Хилари пред репортерите как САЩ трябва да вдигнат санкциите срещу американски компании, правещи бизнес в Иран. А когато Клинтън започна да защитава политиката на правителството на Обама, Путин бързо нареди на журналистите да излязат от стаята.

Клинтън обърна на майтап тази случка и често я разказва пред репортери, стане ли дума за отношенията й с Путин. „Господин премиер, кажете ми какво правите, за да спасите тигрите в Сибир“, го попитала тя покрай тирадата му за търговската политика.

Путин придобил ведро изражение и я завел в кабинета си на долния етаж, където имало карта на Русия. На нея посочвал различни региони и говорил пламенно за застрашените тигри и полярни мечки. Попитал я дали Бил Клинтън би отишъл с него на експедиция по маркиране на мечки в Сибир. После добави, че ако Бил няма възможност, може самата Хилари да отиде.

Пътуващите с нея дипломати били впечатлени. „Сякаш той оглежда от главата до петите човека срещу себе си и преценява дали е достоен противник или събеседник“, каза Уилям Бърнс, бивш посланик в Москва, който бе заместник на Клинтън в Държавния департамент. „Виждал съм го с други хора, които не гледа по същия начин и към които е доста по-презрителен и критичен“.

Ако погледнем назад обаче, срещата пося семената на бъдещи търкания. Осем месеца по-късно Клинтън отмени участието си на среща, посветена на спасяването на тигри, която Путин организира в Санкт Петербург. Извинението й бе, че трябва да остане във Вашингтон да лобира в Сената за ратифициране на нов договор за съкращаване на оръжията.

Година по-късно Клинтън пътува до Литва, когато се появиха информации за фалшифициране на гласове и други изборни машинации след парламентарните избори в Русия. „Руският народ има правото да бъде чут и да бъде отчетен гласът му“, каза тя в комюнике, написано от говорителката й Виктория Нюланд, дипломат от кариерата и експерт по Съветския съюз, известна с критичните си възгледи за Русия. „Путин бе посинял от яд, че тя е проговорила на всеослушание“, каза Макфол.

Високопоставени руски представители дори се обадиха в Белия дом да питат дали тя говори от името на САЩ. Това предизвика буря в Западното крило, тъй като Макфол официално подкрепи изявлението на Клинтън. Въпреки че президентът също бе скептичен за намеренията на Путин, той също се надяваше да запази жива още малко политиката на рестарт с Русия.

Няма доказателства, че Клинтън е изпитала каквото и да било разкаяние. Малко преди да напусне Държавния департамент, тя накара главния си политически съветник Джейк Съливан да напише три страници и половина прощално писмо от нейно име до Обама, в което предупреждаваше, че политиката на рестарт с Русия е мъртва, че отношенията с Русия ще се влошат под ръководството на Путин и че САЩ трябва да дадат силен отпор.

Съветници на Клинтън казаха, че са убедени, че тя ще следва същата политика като президент. Неотдавнашните коментари на Тръмп, че се надява, че Русия ще намери и ще огласи публично хиляди имейли, които Клинтън не е предала на Държавния департамент, само подчертават колко е голяма пропастта между техните позиции, смятат тези съветници.

„Това, което Тръмп каза днес, е безразсъдно и показва, че той е негоден за Овалния кабинет“, каза Никълъс Бърнс, бивш служител на Държавния департамент и съветник на Клинтън по външната политика. Той изрази увереност, че Клинтън ще брани силно интересите на САЩ и техните съюзници срещу всякаква агресия от страна на Путин.

През 2014 г., след като Русия анексира Крим и заплаши Украйна, изпращайки танкове и войници, се видя, че писмото на Клинтън до Обама е било далновидно. На среща за набиране на средства през март 2014 г. тя оприличи поведението на Путин със завладяването на Судетската област от Хитлер през 1938 г.

Когато Путин бе попитан три месеца по-късно от френска телевизия какво мисли за това сравнение, той отговори: „По-добре е да не спорим с жени. Клинтън никога не е била особено елегантна в изказванията си“.
Източник: blitz.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!