Овчаров: Състоянието на енергетиката ни е трагично! Токът е 12 пъти по-скъп от времето на Виденов

Овчаров: Състоянието на енергетиката ни е трагично! Токът е 12 пъти по-скъп от времето на Виденов

Румен Овчаров:
Турция ще направи трета АЕЦ и ще купуваме ток от там. НЕК и БЕХ са със задължения за по над 4 млрд. лв., посочи още посочи бившият енергиен министър.
Състоянието на българската енергетика е трагично, заяви в Стара Загора бившият министър на енергетиката Румен Овчаров. Той бе в града по покана на Родолюбиво движение „Иван Вазов“ за дискусия по темата за бъдещето на българската енергетика.

„Състоянието на българската енергетика е трагично. Говорят се разни мантри – че нямало да спрем въгледобива и да закрием топлоцентралите, но истината е, че това ще се случи въпреки мантрите. Германия вече взе решение да спре въгледобива си. Някой вярва ли, че ще се съобразяват с Теменужка Петкова?“, заяви пред множеството в зала 2 на хотел „Верея“ Овчаров.

„Пак ще закопаваме едни тръби за милиони, а в същото време Турция ще си направи третата АЕЦ и ще купуваме ток от там“, каза още той. И обвини управляващите отрасъла в некомпетентност.

„Пълна депрофесионализация в енергетиката, тук там са останали знаещи хора, но от тях нищо не зависи.

НЕК и БЕХ са със задължения за по над 4 млрд. лв., токът струва 12 пъти по-скъпо от времето, когато скачаха срещу Жан Виденов“, посочи още Румен Овчаров.

Той припомни как преди години Меглена Кунева и Милко Ковачев са се клели, че малките блокове в АЕЦ „Козлодуй“ няма да бъдат затворени. Но това е станало. Едва ли пред 2050 г., когато ще трябва да се затваря въгледобива, някой от днешните управляващи ще е на власт, добави той.

Източник: epicenter.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!