Оланд обвини Сирия за провала на примирието

Оланд обвини Сирия за провала на примирието

Френският президент Франсоа Оланд обвини сирийското правителство за провала на договореното от Русия и САЩ примирие в Сирия и призова чуждестранните поддръжници на президента Башар Асад да помогнат за постигане на мира, иначе страната може да се разцепи, съобщава „Ройтерс”.

„Казвам на чуждестранните поддръжници на сирийското правителство, че трябва да накарат режима да наложи мир, иначе ще носят отговорността за разцепването на страната и настъпването на хаос“, заяви Оланд в реч на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Русия и Иран са главните чуждестранни поддръжници на Асад и правителството му, посочва Ройтерс.

Френският президент добави, че използването на химически оръжия в Сирия не бива да остане безнаказано.

Оланд изброи четири изисквания на Франция към сирийския конфликт – да се въведе прекратяване на огъня, да се осигури незабавната доставка на хуманитарната помощ, да се даде възможност за възобновяването на политическите преговори и да се накаже употребата на химически оръжия.

„Сирийската трагедия ще остане в историята като позор за международната общност, ако не й сложим бързо край“, заяви френският президент.
Източник: blitz.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!