Орбан обвини Европейската комисия за кризата в Европа

Орбан обвини Европейската комисия за кризата в Европа

Унгарският министър-председател Виктор Орбан е обвинил Европейската комисия за кризата в Европа и е призовал страните членки да си вземат контрола от Брюксел, предава AFP, цитирана от „Фокус“. Агенцията се позовава на статия, която ще бъде публикувана в понеделник.

Пред германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung Орбан е призовал да се сложи край на „идеализирането на европейския проект“, посочвайки брекзита като доказателство за провала на Комисията.
Той обвинява за кризата, обхванала Европейския съюз, отварянето на границите на блока, както и твърде големия дефицит на някои страни членки, като според него Европейската комисия е трябвало да предотврати и двете.
Двете най-големи постижения на ЕС: общата валута и единният пазар, са изложени на риск, твърди министър-председателят на Унгария.

 

Орбан, цитиран от БГНЕС,  смята, че той самият е помогнал за спасяване на европейския модел и начин на живот на своите жители, затваряйки границите на Унгария за бежанците. Той призовава съотношението на силите в ЕС да бъде променено от европейските институции в полза на националните държави.

 

Всеизвестно е, че Орбан е гневен на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер особено за предложението за разпределяне на пристигащите в Европа мигранти между държавите-членки чрез квотна система. Този модел бе отхвърлен от страните от Източна Европа.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!