Официално! Говорителят на Владимир Путин: Не подкрепяме смяната на българския кандидат за ООН

Официално! Говорителят на Владимир Путин: Не подкрепяме смяната на българския кандидат за ООН

„Съобщенията в българските медии, че Русия уж се е съгласила да подкрепи друг кандидат от България за поста генерален секретар на ООН, а не официално издигнатата Ирина Бокова, не отговарят на истината“.

Това заяви пред ТАСС говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

„Това не е така“, каза Песков, коментирайки съобщенията, че подобна договорка е била уж повдигната по време на среща на руския президент Владимир Путин с канцлера на Германия Ангела Меркел по време на неотдавна провелата се среща на Г-20 в Китай.

Тази информация по-рано беше опровергана и от говорителя на руското Министерство на външните работи Мария Захарова.

Ирина Бокова, която в момента оглавява ЮНЕСКО, беше издигната на 11 февруари 2016 г. за поста генерален секретар на ООН от постоянното представителство на България в ООН.

Постът генерален секретар на ООН, който от 2007 г. се заема от южнокорееца Бан Ки Мун, ще се оваканти от 1 януари.

Според съществуващите правила за назначаването претендентът за този пост трябва да събере 9 гласа „за“, включително на всичките пет постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. След това името на кандидата ще бъде внесено в Общото събрание на ООН за утвърждаване.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!