Паметникът Альоша осъмна с надпис: „Захарова е травестит“

Паметникът Альоша в Пловдив осъмна с изрисувани свастики, антисемитски лозунги и обиди към говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова.

Именно тя преди дни заяви, че Червената армия е помогнала за спасяването на българските евреи.

Повод за това стана поредният път, в който паметникът на Съветската армия в София беше изрисуван, този път и с антиеврейски надписи.

Вчера, след като беше попитана как ще коментира изказването на държавния глава Румен Радев, че нейните думи са или непознаване на историята, или провокация, Захарова отвърна:

„Президентът на България не каза нищо за оскверняването на руски паметници“.

Преди дни тя беше наречена от бившия директор на Националния исторически музей Божидар Димитров „пикла без цици“.

По повод изрисуването на монумента на Альоша днес общинският и областен съвет на БСП в Пловдив разпространиха декларация, в която се казва:

„Днешният вандализъм е проява на неофашизъм и трябва да бъде наказан.

Отново наблюдаваме целенасочено демонстриране на варварско отношение към историческите и културните свидетелства за Втората световна война и за победителите в нея.

Няма сила, която да промени или подмени факта, че Червената армия победи Хитлеристка Германия.

Тази война бе най-жестоката и най-кървавата в историята на човечеството и нямаме право да забравяме.

Паметникът на съветския войник, който пловдивчани нарекоха Альоша, вече шейсет години се извисява от тепето, за да ни държи будни и да ни напомня думите на Юлиус Фучик „Хора, бдете! Никога повече фашизъм!“.

Социалистите призоваха президента, премиера и лидери на всички политически партии да осъдят случилото се. И настояха пловдивската местна власт да предприеме всички мерки за охрана и защита на паметника.

В неделя с церемония на монумента и концерт в културния дом „Борис Христов“ ще бъде отбелязана 60-тата годишнина от изграждането му.

„Ще очакваме в 12.00 онези, които помнят саможертвата на хилядите загинали във Втората световна война, и всички, които осъждат неофашистките посегателства“, призоваха още от БСП-Пловдив. / bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!