Петър Курумбашев: България може да постави за обсъждане важните въпроси и без да чакаме Ердоган да дойде за среща с ЕС

Петър Курумбашев: България може да постави за обсъждане важните въпроси и без да чакаме Ердоган да дойде за среща с ЕС
Не е добре България да заема челни позиции в нарастващото напрежение между Русия и Великобритания, смята евродепутатът

„Разговорът между България и Турция трябва да бъде пренесен на ниво експерти и да бъдат обсъждани темите, които са важни за нас, без да е необходимо да чакаме Реджеп Ердоган да дойде у нас за среща с Европейския съюз. Можем да поставим важните за нас въпроси и без да сме председатели на Съвета на Европейския съюз“. Това заяви Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в ЕП, в предаването „Денят започва“ по Българската национална телевизия.

„През 2008 г. беше създадена Смесената комисия по нерешените въпроси между България и Турция. При сформирането ѝ експертите, които включваше тя, бяха около 100 – по въпроси, свързани, например, с обезщетенията за тракийци, за пенсиите на нашите изселници; имаше поставени въпроси от страна на Турция за някои язовири – този на Горна Арда и този на Тунджа и т.н. Комисията функционира до 2013 г., след което очевидно спря да бъде интересна на нашето правителство. Пет години по-късно тази инициатива я няма от наша страна, а Турция с удоволствие отбягва тази тема. Има доста взаимнообвързани въпроси, които ние трябва да поставим с необходимата острота.“

По думите на Курумбашев очевидно е добре да има втора среща ЕС – Турция. „По-добре е да се води по-интензивен диалог, отколкото да четем медийни изявления на западни лидери по отношение на Ердоган, както и изявления на Ердоган от ранга на това за душевните граници или вчерашното изявление, в рамките на което Израел беше наречен „терористична държава“. Очевидно разговорите през медиите не са продуктивни. Комуникацията с туитове, както действа един президент, вероятно е бърз начин да стигнеш до аудиторията, но липсва прекият диалог. Когато си разменяме реплики и квалификации през медиите, видимо стигаме до ескалация на напрежението и трябва да поощрим хората, които работят за намаляването му, а не за тези, които го поощряват. Всяка една среща би трябвало да сваля това напрежение“, смята евродепутатът.

„БСП изрази мнение, че не трябва да се гонят руски дипломати. Г-н Цветан Цветанов каза, че ние трябва да принадлежим към евроатлантическия съюз, а не към евразийския. И че всеки, който не вземе такова решение, едва ли не се отписва от НАТО и се записва в някакъв нов съюз. Ще си позволя да цитирам Джереми Корбин, който каза, че политическата присъда като че ли беше произнесена преди фактите. Първо имаме присъда и едва след това веществото отива за изследване в лабораторията.“

„Наблюдавам движение към един „неомаккартизъм“ (пак по цитат на Джереми Корбин) – който не изгони руски дипломати, вече е комунист; който не изгони руски дипломати, вече се е отписал от ЕС. 20 държави вече изгониха руски дипломати, осем не го направиха. Не мисля, че тази вълна на „маккартизъм 2.0“ е продуктивна, тъй като отново води до нарастване на напрежението. И не е хубаво да участваме в това движение; още повече – в челните редици. Както е казал народът – видяла жабата, че подковават вола, и си вдигнала и тя крака“.

„Когато спреш „Южен поток“, когато не подкрепяш АЕЦ „Белене“, когато затвориш III и IV блок на АЕЦ „Козлодуй“ – няма как да обясниш на твоите енергетици и на твоя народ, че това е част от солидарността на Европейския съюз. Защото хората от тези региони просто задават въпроса „Какво ще ядем?“, допълни Курумбашев.

„Не забелязвам такъв ентусиазъм и в определени политически групи. Продължаването на процеса на разширяване е важно за ЕС, който трябва да покаже, че след излизането на Великобритания процесът продължава – един излиза от клуба, друг влиза. Това е важен знак, който ЕС трябва да даде. Тези, които са доста резервирани, трябва да си дават сметка и че расте разочарованието сред населението в тези държави, които нямат ясен отговор на въпроса кога ще приключи процесът на присъединяването им. Не е изключена появата на евроскептична партия в Албания. В Черна гора вече се шегуват, че преговарят пет години и половина и са до средата – дали на единадесетата година ЕС ще ги приеме. Подобни настроения нарастват и някой ще се възползва от тях“, смята Курумбашев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!