Петър Курумбашев в Смолян: С между 10 и 20 процента ще бъдат намалени еврофондовете

Петър Курумбашев в Смолян: С между 10 и 20 процента ще бъдат намалени еврофондовете
„Еврофондовете няма да бъдат спрени, както се опитваха да ни плашат“.

Това заяви на среща с актива на социалистите и гражданите на Смолян евродепутатът от БСП Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

„Размерът им все пак ще бъде намален с между 10 и 20 процента в сравнение с предишния програмен период. Приетата през месец май нова финансова рамка на Европейския съюз за следващите 7 години ще бъде конкретизирана през юни. Тогава ще бъде уточнено секторното разпределение и ще стане ясно какви средства ще получи България.

Вноската на България ще бъде увеличена с около 10 процента. Бюджетът за селскостопанска политика на Евросъюза пада с 5 процента, а очакваното понижаване на директните плащания към България е 1-1,5 процента. Ако досега България е внасяла 1 лев и е получавала 5, то през следващия период ще получава между 4-4,50 лева.

Очакваните европейски средства за страната ни са между 4 и 4,5 милиарда лева годишно. Усеща се една умора в държавите от Западна Европа и нежелание да дават пари за Източна и Централна Европа. Някои от тях поставят условия- за какво точно да бъдат разпределени финансовите ресурси. Има и настроения за спиране на финансирането при неизпълнение различни секторни политики“, каза Петър Курумбашев.

Срещата на тема „Накъде отива Европа?“ се проведе в Родопския драматичен театър на Смолян. На нея бяха обсъдени актуални проблеми от работата на Европейския парламент. В нея взеха участие и народните представители от БСП Дора Янкова и Петър Витанов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!