Петър Курумбашев: Сега е моментът да покажем дали можем да бъдем достоен член на ЕС

Петър Курумбашев: Сега е моментът да покажем дали можем да бъдем достоен член на ЕС
България е във фокуса на Европа

„Бих се радвал, ако след 6 месеца в ЕС има оценка, че България е била достоен председател, свършила си е добре работата и  част от проблемите са получили своето решение, а диалогът е станал по-добър”.

Това каза евродепутатът от БСП/ПЕС Петър Курумбашев пред БНТ.  Той добави, че досега сме свикнали да носим само нашите проблеми и да чакаме тяхното решение, а сега към нас се задават конкретни въпроси и се иска тяхното решение.  „Сега е моментът да покажем дали можем да бъдем достоен член на ЕС”, коментира Курумбашев.

Евродепутатът добави, че двойните стандарти в храните са проблем, защото под една и съща марка се продава различна стока. „Когато продуктите на една и съща марка са с различно качество за определени държави, очевидно има проблем и подходът към потребителите не е почтен.

Тук е мястото България да каже, че когато ние сме председатели на ЕС, той не се движи на втора скорост”, заяви още той.

Петър Курумбашев добави, че България е във фокуса на Европа и това се е видя и вчера, когато Доналд Туск говори на български, Юнкер каза, че трябва да влезем в еврозоната и Шенген.

„Има няколко много важни досиета, които ще отидат във фокуса на съвета, тъй като вече са приети в парламента.

Едно от тях е това за защита на личните данни . Много хора се притесняват, че когато са в интернет,  техните устройства могат да бъдат хакнати”, каза още евродепутатът от левицата.

Той добави, че докладът за цифровата търговия също е много интересен, защото има фалшиви сайтове, а географското ограничение за покупки също е проблем.

Той обясни, че в момента се предвижда да се удвои и бюджетът на Европейската агенцията по киберсигурност.

„Тези теми ще бъдат и във фокуса на нашето европредседателство”, каза още Петър Курумбашев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!