Петър Кънев: „Визия за България” не е бюджет на държавата, а визия за развитието й

Петър Кънев: „Визия за България” не е бюджет на държавата, а визия за развитието й
Ръстът на БВП се дължи на гастербайтерите. На година пращат 5 милиарда лева

„Във „Визия за България” няма цифри. Този документ не е бюджет на държавата, който да обсъждаме откъде щели да дойдат парите. Това е визия за развитието на страната.” Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” и председател на икономическата комисия в НС Петър Кънев по БТВ.

Той добави, че предстои обществено обсъждане по проекта. „За последните 15 години държавата абдикира от управлението на държавния икономически сектор. В момента няма данни какво е процентното съотношение на присъствие на държавата в икономиката – като брой заети на работни места, процент от БВП и част от печалбата. Нужно е повече държава в държавните фирми”, поясни той.

„Визията не е предвидена за реализация за 4 или 5 години. Тя касае държавата ни. Така повече не може да продължаваме. Ръстът на БВП в момента се дължи на гастербайтерите – хората, които изгонихме от България. На година те пращат 5 милиарда лева – изчистени данъчно пари за консумация”, категоричен бе Петър Кънев.

Той коментира и ситуацията в Странджа. “За мен проблемът там през последните седмици с чумата не е нито икономически, нито финансов още по-малко ветеринарен. За мен този проблем е политически, дори геополитически”, заяви народният представител. По думите му Странджа е изоставена, като през последните 20 години там няма никаква държавна политика за развитие и има един единствен поминък – животновъдството. Според него е нужна специална държавна програма за региона, който е на границата с Турция.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!