Плевнелиев поиска повече войски на НАТО на Балканите

Плевнелиев


Военното присъствие на НАТО в региона, безспорно, трябва да се увеличи. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който даде съвместна пресконференция с полския си колега Анджей Дуда.

Държавният глава отбеляза, че днешната поредна срещу между двамата е доказателство за добрите взаимоотношения между България и Полша. Двамата президенти са говорили по целия дневен ред на ЕС – за отбраната, енергетика, миграционна политика, дългова криза.

Днес отношенията между нашите две страни са пример за приятелство и за партньорство – както на двустранна основа, така и в НАТО, и в ЕС, но и на световната сцена. България и Полша споделят общи позиции за евроатлантическия дневен ред и работят заедно по тяхното отстояване, заяви президентът Плевнелиев.

Забележителен е напредъкът на Полша, която се превърна в пример за успешна политическа и икономическа трансформация на обществото. Полша се утвърди като естествен лидер на присъединилите се към ЕС страни от Централна и Източна Европа, каза българският държавен глава и добави, че по време на разговорите с президента Дуда са обсъдили възможностите на задълбочаване на сътрудничеството.

Имаме обща мисия и обща визия за свързаност на Балтийско море с Черно море, с Атлантическо море, със Средиземно море. Висока е оценката ни за ролята на Полша в утвърждаването на формата Вишеград+, в който също участва България и Румъния. Опитът на този формат ще се опитаме да привлечем и реализираме и на Балканите, обяви Плевнелиев.

Държавният ни глава каза още, че сме признателни на Полша за подкрепата й за присъединяването на България към Шенгенското пространство, която бе препотвърдена.
Относно енергетиката двамата държавни глави са убедени, че е нужно повече сътрудничество и по-малко геополитика. Залагаме на принципи, а не само на интерес, отчете Плевнелиев. Идеята за Енергиен съюз се роди именно от нашите приятели от Полша – една голяма идея за силна Европа, която България подкрепя, добави държавният глава.

Президентът не подмина и темата за туризма като каза, че тази година очакваме двойно повече полски туристи. Само преди няколко години нашият двустранен обмен беше 650 милиона евро, сега е 1,3 милиарда евро. За няколко години ние буквално удвоихме двустранната търговия, а днешното посещение на президента на Полша със сигурност ще допринесе за още по-добри и видими резултати за в бъдеще, посочи Плевнелиев.
Безкрайно много се гордеем и сме благодарни, че видяхме удължаването на летателната годност на българските самолети МИГ-29 по един достоен начин с помощта на Полша, продължи Росен Плевнелиев.

Обсъдихме и предстоящата Среща на НАТО Варшава, която ще е от историческа важност за нас – държавите в източния фланга на НАТО. Убедени сме, че Полша ще реализира една успешна и важна среща на върха и ще допринесе за задълбочаване на колективната сигурност още повече. България започна да увеличава своя военен бюджет, така че ние ще отидем в Полша с добра новина, заяви Плевнелиев и допълни: Военното присъствие на НАТО в региона, безспорно, трябва да се увеличи. Споделяме този приоритет и имаме не едно и две съвместни учения и тренировки в региона. Същевременно заедно открихме щабните елементи на НАТО, което ще помогнат нашите усилия и ще съдействат на този процес на засилване на колективната сигурност на Изток, каза държавният глава.
Източник: epicenter.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!