Пловдивските социалисти отбелязаха 162 години от рождението на Благоев

Пловдивските социалисти отбелязаха 162 години от рождението на Благоев
„Има хора, идеали и позиции, които са защитени от времето, които са непреходни завети, които звучат актуално и днес.

Такива са посланията на Димитър Благоев –Дядото”. С тези думи председателят на Районния съвет на БСП – Централен в Пловдив Тодор Стоилов откри честването на 162 години от рождението на патриарха на българския социализъм. Десетки пловдивчани се поклониха и положиха цветя на барелефа на Благоев.

Важните моменти от живота и делото на Дядото в словото си припомни младежкият координатор в БСП – Централен Димитър Кънев. Той акцентира върху ерудицията, острата социална чувствителност, интелектуалната мощ и блестящото красноречие на Димитър Благоев.

„Като стожер на правдата и прогреса в обществото – не за власт и пари, не за политически дивиденти и постове, а за общото благо на народа, увлича след себе си хиляди готови да подарят живота си на идеята – идеята за един по-добър свят”, каза за основоположника на социалистическото движение у нас младият социалист.

Той изтъкна огромната роля на Димитър Благоев в създаването и развитието на българското синдикално движение, за българската политика и парламентарния дебат. „Националните хроники пазят блестящите му речи в парламента, теоретичните му трудове, неговия неподправен и искрен патриотизъм.

Той изиграва решаваща роля за идейното преориентиране на партията в новата революционна епоха след края на Първата световна война от Българска социалдемократическа партия в Българска комунистическа партия”, припомни Димитър Кънев.

В заключение той посочи, че идеите и заветите на Благоев трасират и днес задачите пред българските социалисти. Най-важната, според Кънев, е да се сложи край на този хаос, наречен преход, за да изградим справедлива, социална, модерна България на 21 век.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!