Починала е Дража Вълчева – любимката на Тодор Живков

Починала е Дража Вълчева – любимката на Тодор Живков

Видната функционерка на БКП и любимка на Тодор Живков Дража Вълчева е починала

Това става ясно от некролог, публикуван в полунощ от сайта Мигнюз. Той е подписан от Групата на пловдивчаните в София. В него се казва:

Дража Вълчева ни напусна неочаквано, в момент, в който имахме нужда да почерпим кураж от безкомпромисното й чувство за отговорност и вяра в идеите, на които посвети целия си живот. Житейският й пример на човек, отдал младостта и зрелостта си в името на възцаряването на хуманизма в едно справедливо и социално общество, вдъхваше респект у всеки, докоснал се до личността й.

В спомените ни тя ще остави ярък житейски пример в отстояване на социалистическите ценности. Тя бе действен, решителен, винаги и докрай готов да отстоява правотата на своите разбирания човек. С нейната личност и съмишлениците, и опонентите й винаги ще свързваме развитието на социалистическата идея в България, икономическото развитие на Пловдив и областта. Тя бе държавник, който умееше да чува мнението на хората около себе си, да търси истинността в думите и в делата им.

Дража Вълчева вярваше, че БСП върви във вярна посока. Вярваше в общата ни съпричастност към продължаването на битката за съграждането на по-справедлив свят. Днес се разделяме с нея. Разделяме се с един необикновен човек. Разделяме се с болка и с усещането, че с нейната кончина една страница от историята на нашата партия се затваря, но и с мисълта, че тя е оставила своя траен отпечатък върху нея.

Група на пловдивчаните в София

Дража Делева Вълчева е български политик от Българската комунистическа партия (БКП), кандидат-член на Политбюро през 1974-1981 година и вицепремиер през 1979-1981 година, пише в Уикипедия.

Дража Вълчева е родена на 10 октомври 1930 година в село Горна махала, Карловско. Член е на Работническия младежки съюз от 1944 година и на БКП от 1954 година. Завършва Полувисшия институт за учители и дружинни ръководители „Макаренко“ в София през 1952 г, след което работи в околийския комитет на комсомола в Пловдив и околийския комитет на БКП в Карлово, през 1958-1961 година е заместник-директор на училище.

От 1961 година Вълчева е секретар, а след това и първи секретар на Градския комитет на БКП в Карлово. През 1966 година става народен представител, член на Централния комитет (ЦК) на БКП и секретар на окръжната организация в Пловдив, на която от 1971 година е първи секретар. През 1968 година получава диплома по философия от Софийския университет „Климент Охридски“.

През следващите години Дража Вълчева е кандидат-член на Политбюро (1974-1981), член на Държавния съвет (1976-1977), министър на народната просвета (1977-1979) и заместник-председател на Министерския съвет (1979-1981) във второто правителство на Станко Тодоров. През декември 1989 година е изключена от ЦК на БКП, а през ноември 1990 година и от Българската социалистическа партия.

Дража Вълчева бе известна като любимката на Тодор Живков.
Източник: alarmanews.com/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!