Правозащитниците дадоха оценка на Северен Кавказ

Правозащитниците дадоха оценка на Северен Кавказ

Ако се погледне статистиката, силовите структури в Северен Кавказ са постигнали значителни успехи в борбата с терористичните организации. През 2015 г. те практически са унищожили „Имарат Кавказ“* (местния филиал на „Ал Кайда“) – това е основното постижение за миналата година, а от 26 главатари на групировки, които са дали клетва за вярност към „Ислямска държава“, 20 са ликвидирани. Резултатът е добър и, което е по-важното – системен. Активността на терористите в региона стремително пада от времето на Олимпиадата в Сочи през 2014 г. Тогава органите се захвана сериозно с изгонването на „уахабитите“.

Къде са те сега? Съдейки по всичко, в Сирия и Ирак. Поне според същите официални данни за Сирия са заминали повече жители на Дагестан, отколкото „хваналите гората и балкана“. За сметка на това, вместо бандитските формирования, в Северен Кавказ са се завърнали методите, характерни за 90-е години и началото на века: твърди мерки вместо „мека сила“ и тотален контрол над населението. За всичко това се говори в заключителния доклад на международния правозащитен център „Мемориал“.
Бащата отговаря за сина?

Сред регионите „аутсайдери“ (там, където са се провели най-малко контратерористични акции) са Ингушетия и Чечения. Тук думата „профилактика“ е станала почти мантра. Ако погледнете новините, ще останете с впечатление, че регионалните депутати се занимават само с това да пътуват из чеченските градове и да разказват за вредата от религиозния екстремизъм. Но според правозащитниците това е, така да се каже, „най-безобидната“ от профилактичните иновации.

„Преди няколко месеца в Чечения започна процес на задължителна духовно-нравствена паспортизация, който след вдигналия се шум в медиите бе прекръстен на анкетиране“, потвърждава директорът на проекта за Русия и Северен Кавказ на Международната кризисна група Екатерина Сокирянска.

Това се отнася до чеченската младеж на възраст от 14 до 35 години: всеки получава документ не само с лични данни, но и с посочени национална, а също така родова и конфесионална принадлежности. Но най-важното е, че за младежите трябва да гарантира някой от по-възрастните. Формално това е опит да се формализира практиката на колективната отговорност, казва Сокирянска, което, първо, е абсолютно архаично и, второ – незаконно.

„Нагласите в обществото към тази инициатива са абсолютно отрицателни. Но сама по себе си „паспортизацията“, макар и да се отнася за всички, засега няма за Чечения очевидните негативни последствия, каквито се наблюдават в Дагестан“, допълва тя. Тази иновация е извън полето на закона и отговорността на възрастния за по-младия се ограничава изключително с психологически натиск върху семейството.

Неправилната брада

Дагестанското ноу-хау, аналог на „паспортизацията“, се нарича „профилактичен отчет“ – база данни, в която правоохранителните органи вписват привържениците на уахабизма. Открива се картон с лични данни, събира се ДНК. Днес, по данни на изданието „Кавказкий узел“, на отчет са поставени от порядъка на 100 хиляди души. В базата можеш да се окажеш и без да си извършил никакво престъпление, но излизането от там е много трудно. При това, човекът фактически е ограничен с подписка за ненапускане, казва Сокирянска.

Както твърдят правозащитниците, под отчет можеш да бъдеш поставен само заради донос, за „неправилни“ облекло или брада. Полицията провежда рейдове по салафитските джамии и арестува техните посетители. Макар че, както обяснява един от оперативните работници пред вестник „КоммерсантЪ“, те внимателно следят „кой и какво говори в джамиите; само заради брадата никога няма да бъдеш поставен на отчет“.

Въпреки това, именно в Чечения има най-много упреци в задържането без основание на салафити като инакомислещи. Чеченският лидер Рамзан Кадиров, ревностен адепт на суфизма, публично обеща да се бори с тях.
Бизнесмените-терористи

Като цяло действително се наблюдава определено разтоварване на Северен Кавказ откъм въоръжени екстремисти, „но не трябва да се заблуждаваме“, счита старши научният сътрудник на РАНХиГС Константин Казенин – това няма връзка с корените на тероризма: „Много от екстремистите просто отидоха в Близкия Изток, затова позициите на терористите непосредствено в републиките започнаха да отслабват“.

В допълнение на това „Ислямска държава“ е по-привлекателна за тях, защото няма тези проблеми с финансирането, каквито има „Имарат Кавказ“ – траншовете от „Ал Кайда“ и други спонсори все по-често се размиват някъде в транзитните страни.

Що се касае до „възвращенците“, каквито вече има, то засега техният поток успешно се контролира, отбелязват експертите. Например маскирани като бизнесмени, търгуващи с леки коли, през Европа в Русия пристигнаха десет души и се опитаха да се присъединят към екстремистите. Но те бяха следени и в крайна сметка задържани.
Източник: bg.rbth.com/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!