Президентът на Германия със знакова реч към Радев: Сега Ви моля да вдигнете с мен чаша за бъдещето на Европа, в което България ще играе важна роля!

Президентът на Германия със знакова реч към Радев: Сега Ви моля да вдигнете с мен чаша за бъдещето на Европа, в което България ще играе важна роля!
Германия е една от първите страни, които посещавате след избирането Ви за президент. Това е знак за тясна връзка, който ме радва и за който Ви благодаря. Това заяви германският президент Йоахим Гаук, който прие е Берлин българския държавен глава Румен Радев, съобщава fakti.bg.

Гаук заяви, че с предшественика Радев – президента Плевнелиев – през изминалите години е работил в тясно и изпълнено с доверие сътрудничество. Германският президент изрази надежда, че ще продължи този обмен.

„И знам, че и Федералното правителство взема много присърце приятелството с Вашата страна“, заяви Йоахим Гаук.

„Посещенията ми в София и Пловдив миналата година са едни от преживяванията по време на моя мандат, за които си спомням с особено голямо удоволствие. Богатството и красотата на българската култура силно ме впечатлиха, а няма да забравя и посещението в Рилския манастир. Впечатлиха ме също така срещите с българите, особено с младото поколение. Много от Вашите сънародници съзнават, че свободата и основните права не са даденост и много от тях продължават да подкрепят с ентусиазъм европейското обединение“, каза още Гаук.

„Не на последно място в България още веднъж видях ясно колко многообразни са отношенията между нашите две страни, колко дълбоко вкоренени са те в нашата обща история. Интересът на много българи към немския език е традиционно голям и продължава да нараства. И обратно, много германци са открили за себе си България като туристическа дестинация. Носещ стълб на нашите отношения са и тесните икономически контакти. Германия е най-важният търговски партньор на България и около 5 000 германски предприятия поддържат бизнес отношения във Вашата страна. А ние знаем, че потенциалът на икономическото сътрудничество все още далеч не е изчерпан.

Гопсподин Президент, Вие встъпихте в длъжност в динамични времена във външнополитически и вътрешнополитически аспект. В досегашната Ви професионална кариера на място от изключително значение Вие сте се застъпвали за отбраната и сигурността на Вашата страна. Въпросите, свързани с политиката на сигурността ще бъдат важна тема и на Вашия мандат. Също и в тази област Германия и България ще продължават да си сътрудничат тясно, в рамките на Европейския съюз и на НАТО.

Вие, уважаеми господин Президент, винаги сте искали реформи в съдебната система и подобряване на борбата с корупцията. България може да разчита на германска подкрепа що се касае до засилване на върховенството на закона и прозрачността на процесите на вземане на решения. Правната сигурност е една от най-важните предпоставки за инвестиции – също и за по-нататъшни инвестиции от Германия. В България тази година празнувате десетгодишнината от присъединяването към Европейския съюз. А през първото полугодие на 2018 г. Вашата страна ще поеме председателството на Съвета на Европейския съюз. Европа и бъдещето на Европейския съюз ще заемат голямо място по време на Вашия мандат“, посочи Гаук.

„Ние знаем: Европейският съюз в момента се намира в неспокойни води. В същото време с оглед на предизвикателствата и кризите в Европа и в света неговата сплотеност е по-важна от всякога. Бежанците и миграцията, вътрешната и външната сигурност, икономиката и заетостта, преди всичко младежката заетост: Във всички тези области можем да постигнем напредък само заедно. Не на последно място ние имаме нужда от Европейския съюз, за да участваме ефективно в оформянето на основаващия се на правила глобален ред, който напоследък често беше поставян на изпитание, и да го направим устойчив на изпитанията на бъдещото. За Европа през следващите години залогът ще е голям и България ще играе важна роля при това. Затова Ви пожелавам успех и късмет. Сега Ви моля да вдигнете с мен чаша: За Вас, господин президент Радев, и за Вашата съпруга; за приятелството между България и Германия; за нашите европейски ценности и нашето бъдеще в една обединена Европа!“, завърши Гаук.
Източник: blitz.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!