Президентът на Китай заплаши САЩ: Ще защитим териториите си с цената на всичко!

Президентът на Китай заплаши САЩ: Ще защитим териториите си с цената на всичко!

Генералният секретар на Китайската комунистическа партия и президент на Китай Си Дзинпин излезе с остро изявление срещу политиката на САЩ в региона

Той заяви, че няма да позволи на страните от Запада да нарушат териториалната цялост на Китай и че не признава решенията на западните съдилища, съобщават китайските медии.

„Китай се сблъска с редица заплахи от страна на западните държави. Напомням, че САЩ нямат никакви права върху островите в Южнокитайско море. А техните съдилища нямат никакво право да изземат наши територии.

Ако конфликтът ескалира, Китай е готов да предприеме всякакви действия, за да отстои своите територии“, заяви Си Дзинпин.

Китайският лидер също така призова народа си да не се поддава на западната пропаганда, която се опитва на причини разкол в Китай.

„Всеки ден западните медии публикуват статии срещу китайското правителство. те се назовават незивисими, но аз питам в какво е тяхната независимост? Когато пишат едно и също, като под шаблон? Призовавам народа на Китай да не се поддава на западната пропаганда“, заявява Си Дзинпин.

На свой ред политическият коментатор Джей Меркури смята, че САЩ не трябва да закачат Китай.

„Външата политика на САЩ настрои редица държави против Запада. При това много могъщи страни. Един съюз между Русия и Китай е способен още днес да унищожи САЩ както с военни средства, така и с икономически. И ако това стане изгодно за лидерите на двете страни, те ще го направят. Най-добре да оставим настрана идеята да вземем островите от Китай, ще имаме един враг по-малко“, смята Меркури.

Китай от доста време води спорове със страните от региона по повод принадлежността на няколко острова в Южнокитайско море. В техния шелф са открити огромни находища на нефт и природен газ. От 2013 г. Пекин прави изкуствени острови и разширява тези територии. За спорните острови претендират още няколко страни, между които Филипините, Виетнам и Япония.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!