Проф. Анелия Клисарова: В доклада на Здравната каса има само цифри, но не и анализ и политика

Проф. Анелия Клисарова: В доклада на Здравната каса има само цифри, но не и анализ и политика
Има неравнопоставеност не само между различни области в страната, но и между различните болници

„В доклада на Здравната каса има само цифри, но не и анализ- каква политика е искала да проведе и докъде е стигнала“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Анелия Клисарова по време на обсъждане на годишния отчет за дейността на Националната здравноосигурителна каса за 2016г.

Тя подчерта, че има неравнопоставеност не само между различни области в страната, но и между различните болници. „Изключително важно е, че няма интегрирана информационна система между Министерството на здравеопазването и НЗОК.

Това не бива и не може да се допуска, защото води до последствия за здравето на цялото население“, категорична е тя. Според нея Касата се явява само като разпределителна гара на отпуснатите средства.

„Трябва да се внимава с бюджета, за да бъдат реализирани добрите предложения, които се правят“, предупреди депутатът от левицата. „Колко пациенти чакат за направление в извънболничната помощ? А сега има и свръхлимитиране на болничната помощ“, каза още проф. Клисарова.

Тя е на мнение, че тези лимити трябва да бъдат регламентирани така, че да не се налага такова дълго изчакване на пациентите или още по-лошото – пациентите да се налага да плащат от собствения си джоб, въпреки че са социално осигурени.

„След като има излишък, защо прехвърляме за следващия бюджетен период?“, попита тя. Народният представител засегна и вечната тема за клиничните пътеки. „Кога ще остойностим тях и лекарския труд?

Цифрите, сравнение 2015 г с 2016 г, показват, че се падат по-малко лекари и здравни работници на глава на населението“, посочи тя.

По нейните думи тези проблеми трябва да бъдат обсъдени при формирането на бюджета на Касата, за да се направят политики, за да няма неваксинирани деца и плащания от джоба. / bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!