Проф. Михайлов: Необходима е нова философия на управлението на здравеопазването, а управляващите не дават такава

Проф. Михайлов: Необходима е нова философия на управлението на здравеопазването, а управляващите не дават такава
Налива се голяма сума пари в нереформирана система

„Необходима е нова философия на управлението на здравеопазването, а управляващите не дават такава“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов в ефира на БНР. Той подчерта, че в  Преходни и заключителни разпоредби в бюджета се променят 16 закона. Според него това е грубо нарушение, правно неиздържано и трябва да се произнесе Конституционният съд. „Малко са лекарите в управлението на Министерството на здравеопазването. Това не е счетоводна къща, а огромна визия за много сериозно социално направление в живота на българина“, допълни той.

Проф. Михайлов подчерта, че през годините нищо от философията на бюджетиране не се е променило. „Бюджетът изскача на повърхността някъде октомври и на бърза ръка се приема – гласува се ударно за 72 часа. Бюджетите в нормалните държави се обсъждат месеци наред, търси се консенсус, а не в късни часове, вече преуморени, депутатите почти не разбират какво се говори в пленарна зала. Дискусията свършва в 1 или 2 часа през нощта и започва в 9 сутринта. Това е едно налагане на гласуване на огромни за България средства по един абсолютен команден от страна на мнозинството начин“, категоричен е той.

Народният представител подчерта, че управляващите не са били против предложението в Преходни и заключителни разпоредби, което създава изключително голяма опасност от скрита приватизация в лечебните заведения. Той допълни, че много от въпросите в бюджета са спорни и опозицията е давала своите аргументи. „Забранява се появата на нови болници, но не се предприемат никакви мерки към контрол и евентуално стесняване на легловата база. 80% от легловия фонд в болниците в България се намират в 4 града.

Хората в страната нямат пари да отидат на 50 км., за да потърсят помощ“, каза още депутатът. По неговите думи много от общопрактикуващите лекари не се чувстват удовлетворени, а в определени региони в радиус от 50-100 км. не само, че няма лекар, а няма и аптека.

„Ако говорим от експертна гледна точка, е меко казано несериозно да се говори, че в рамките на шест месеца може да бъдат променени и да се унифицират всички стандарти по клиничните направления на медицината в България. Аз съм един от хората, които са получили задача от Министерството на здравеопазването да създадат преди години едни от първите стандарти по клинични дисциплини. Това се работи с години – стиковат се между отделни специалности, лечебни заведения, преценяват се възможности“, обясни проф. Михайлов. Според него това, което правят управляващите, прилича на влизането на слон в лаборатория.

Според проф. Георги Михайлов най-големият проблем в бюджета за здравеопазване е наливането на голяма сума пари в нереформирана система. „Лошото е, че това се говори вече две години, а нещата не се променят. Напротив – създават се допълнителни административни структури, които ще усложнят работата на специалистите.

Те са претоварени с административна дейност“, коментира народният представител. По неговите думи целта в болниците е реализирането на клиничната пътека и когато тя изчерпи своя времеви интервал, пациентът е изпроводен до вратата на болницата, за да може тя да продължи да прави не здраве, а клинични пътеки. „Докато това съществува, нещата в България няма да се оправят“, каза още народният представител.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!