Путин иска племето „Лакота“ да му прехвърли договора със САЩ, взима земи от 5 щата…

Путин иска племето "Лакота" да му прехвърли договора със САЩ, взима земи от 5 щата...
В отговор на американските заяждания с Крим, руският президент е решил да предприеме агресивен юридически ход.

Той е изпратил писмо до съвета на вождовете на племето „Лакота“, с предложение индианците да прехвърлят на Русия правата си по мирните договори с американското правителство. В замяна ще им позволи да направят „индианска република“ в рамките на Руската федерация (по модела на Тарарстан, Чечня и пр.)

Племето „Лакота“ има договори с американците, които датират от преди 150 години и обхващат територии от 5 щата – Северна Дакота, Южна Дакота, Небраска и източните части от Уайоминг и Монтана. През 2007 г. официално съветът на вождовете реши да „скъса“ договорите и уведоми за това Държавния департамент. Ако се спази законът (на самите САЩ), би следвало сега въпросните територии да се отделят от САЩ и да се образува нова държава на „червенокожите“. Те дори вече обявиха плановете си за тази държава, и че ще позволят на останалите не-индианци да живеят като равни в нея. Категорично обаче всички живущи там, ще загубят американското си гражданство.

Тъй като „белите“ никога реално не са спазвали договорите с индианците, реално нищо не последва от „скъсването“. Въпросните територии са де факто окупирани от американската армия, съответно – никой не обърна внимание на искането на вождовете. Индианците, от своя страна, вече не разполагат със собствени бойци, нито с дързък вожд, от типа на „Седящия бик“, който да ги поведе. Съответно – всичко си остана една голяма шумотевица.

Ако обаче прехвърлят права на трета страна, която има силна армия, съизмерима с американската, ситуацията може да се промени. Война няма да избухне, но ако в международни институции и съдилища се повдигне въпросът, САЩ могат да изпаднат в конфузна ситуация. Това би ги заставило да обърнат повече внимание на червенокожите, и дори да им върнат някои отнети права. При по-голям успех на Путин, могат дори да върнат земите, като им дадат статут отделен щат, където индианците се самоуправляват.

В Кремъл са се чудели дали този въпрос да подхванат, или далеч по-популярния казус с Аляска. Но за северния щат Русия реално не разполага с документи, защото са унищожени по време на Революцията. Докато побратимите на Винету си пазят всичко на хартия, с оригиналните подписи на американски президенти и висши чиновници. Така в Москва решили да опитат с индианците.

Казусът с въпросните щати е по-изчистен дори от казуса с Крим. При полуострова, действително Русия го окупира, но след като преди това самата Украйна го е окупирала. Крим е признат за независим субект на СССР през 1991 г., от самия Върховен съвет на Украйна. Т.е. като отделен от самата Украйна субект на съюза. След това обаче, при отделянето на Украйна от СССР, си го прибират обратно, въпреки че той вече чисто формално си е отделна единица. Т.е. де факто е анексиран от Киев. Формално погледнато, най-правилно е Крим да не бъде нито в Русия, нито в Украйна, а да е независима държава, която сама решава какво да прави. Ако се приеме тази логика, то излиза, че с референдума за присъединяване към Русия, те точно това са направили.

При индианците пък има твърди и ясни договори, които им позволяват да си вземат земите обратно. Сега се очаква отговорът на съвета на вождовете.

ГН

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!