Путин нареди да се засили сигурността на руските граждани в Турция

Путин нареди да се засили сигурността на руските граждани в Турция

Руският президент Владимир Путин инструктира правителствените агенции да се концентрират върху сигурността на руските граждани, които в момента се намират в Турция и на възможностите за връщането им у дома, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС в събота (16 юли).

„Президентът зададе подходящи инструкции на правителствените агенции, да се фокусират върху осигуряването на безопасността на руските граждани и на създаването на условия за връщането им у дома“, каза той пред журналисти.

Около 4 хил. руснаци може да се окажат блокирани в Турция за момента, каза Мая Ломидзе, заместник-председател на Асоциацията на туроператорите на Русия.

„Около 1000 са регистрираните туристи и клиенти на туроператорите“, каза тя. „Ако се включат към това число и руските граждани, които сами са отишли там, тогава в момента в Русия има около 4 хил. руснаци“.

По-рано в събота говорителят на външното министерство Мария Захарова заяви, че Русия следи отблизо бурно развиващата се ситуация в Турция.

„Повтарям още веднъж думите на външния министър Сергей Лавров по време на пресконференцията с държавния секретар на САЩ Джон Кери. Наблюдаваме ситуацията в Турция и тя се развива изключително драматично. Заради това, министърът призоваваруските граждани в Турция да не напускат домовете си и да направят всичко възможно да избегнат излагането на живота си на риск“, каза тя.

„След това, ние призоваваме всички граждани, които планират да посетят Турция, да преценят риска, в момента ситуацията е повече от напрегната“, добави Захарова.

В петък вечер (15 юли) турската армия се опита да свали от власт турския лидер Реджеп Ердоган чрез военен преврат. До ранните часове в събота за опита за преврат в Турция са задържани 754 души. Убити са най-малко 60.
Източник: bg.rbth.com/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!