Путин: Нямаме намерение да се обиждаме на България, че не намери мъжество

Путин: Нямаме намерение да се обиждаме на България, че не намери мъжество

Путин: Ще намерим пътя да доставим газа. Въпросът е чисто икономически. Не са изключени никакви маршрути.

Нямаме намерение да се обиждаме на България или други страни, които не намериха мъжество да се противопоставят на решенията на Европейската комисия. Ние сме готови да се върнем към това, но са ни нужни гаранции. Повече не можем и не искаме да понасяме загуби заради лоши решения”.

Това заяви руският президент Владимир Путин в Будапеща, където се срещна с премиера Виктор Орбан в четвъртък.

Домакинът пък заяви, че “Южен поток” не е от унгарска компетенция, но добави, че Будапеща има интерес от “Турски поток”. “Бихме се включили”, каза Орбан и критикува европейските страни членки Хърватия и Румъния, които не са построили съответните мощности, за да може Унгария да направи диверсификация.

“За нас е ключово Унгария да получи необходимия газ, даже и да е на зигзаг, както каза руският президент. За Унгария ключово е споразумението с Русия и дадената дума на Путин”, допълни Орбан.

Темата за доставките на газ от Русия за Унгария беше една от водещите по време на срещата между руския президент и унгарския премиер. Визитата на Путин бе първата за тази година на руския лидер в чужбина и втора в Унгария в рамките на 2 г. С унгарския премиер Виктор Орбан, който е противник на сакциите срещу Русия, се е срещал 7 пъти.

Унгарският външен министър Петер Сиярто обяви, че Унгария иска да продължи работа по разширението на АЕЦ “Пакш”, за който Москва предложи 10 млрд. евро заем.

По-рано Сиярто заяви, че санкциите срещу Москва не са постигнали целите си и цената за Унгария е 6,7 млрд. долара загуби от пропуснати възможности за износ. След преговори се предвиждаше да подпишат два документа – план за консултации между външните министерства за 2017 г. и комплексна програма за междурегионално сътрудничество до 2022 г.

Унгарските жестове към Русия безпокоят останалите държави членки на ЕС и Брюксел точно когато те се борят с последиците от затоплящите се отношения между Москва и Вашингтон при новия американски президент Доналд Тръмп, пише Ройтерс.

В Европа цари истинско безпокойство от подкрепата на Тръмп за предстоящото излизане на Великобритания от ЕС. Путин е гласовит поддръжник на евроскептичните партии, а Орбан е един от най-евроскептичните лидери в съюза.
Източник: 24 часа

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!