Путин проговори за противоракетния щит в Румъния

Путин проговори за противоракетния щит в Румъния

Според президента на Русия Владимир Путин, въвеждането на системи на ПРО на НАТО в Румъния усложнява международната обстановка около Русия, съобщава ТАСС

„Разполагането на ПРО на САЩ в Европа не е защита, а нарастване на ядрения потенциал”, заяви той.„Русия е принудена да мисли как да се справи със заплахата за националната си сигурност от разгръщането на НАТО“, каза Путин. „Създаването на условия за нарушаването на договора за ракетите със среден обхват предизвиква загриженост. Русия няма да се впуска в надпреварата във въоръжението, но плановете по превъоръжаването на армията ѝ ще се коригират според заплахите“, добави той.

Според него създаването на такива системи продължава, въпреки отсъствието на ядрена заплаха от страна на Иран.

По-рано Пентагонът заяви, че системата за противоракетна отбрана (ПРО), която Съединените щати разположиха в Европа, не е предназначена да противодейства на междуконтиненталните балистични ракети на Русия. Путин изтъкна, че не вярва на това твърдение.

„Като използват своите възможности в световните средства за масова информация, те (САЩ) все още могат да заблудят някои хора, че тази система не заплашва Русия и че това е само отбранителна система. Но присъстващите на това заседание не могат да бъдат заблудени. Нищо подобно, това не е отбранителна система, това е част от ядрения стратегически потенциал на САЩ, изнесен на периферията“, каза Путин. Той поясни, че под думата периферия визира Източна Европа.

„Преди няколко години в един глас нашите опоненти говориха за това, че системата за противоракетна отбрана е нужна на нашите партньори на Запад, в Европа и САЩ, за предотвратяване на ракетните и ядрените заплахи от страна на Иран. А къде са сега тези ядрени заплахи от страна на Иран?“, попита Путин.
Източник: blitz.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!