Путин: Русия и САЩ могат скоро да се разберат за сътрудничество в Сирия

Путин: Русия и САЩ могат скоро да се разберат за сътрудничество в Сирия

Русия и САЩ могат в скоро време да постигнат споразумение за сътрудничество в Сирия, заяви руският президент Владимир Путин.

„По мое мнение ние се насочваме в правилната посока и не изключвам това ние да успеем да се споразумеем върху нещо в близкото бъдеще и да представим нашите споразумения на международната общност“, каза държавният глава в интервю за Блумбърг, цитирано от БГНЕС.

В него той също така похвали американския държавен секретар Джон Кери, чиито „търпение и непоколебимост“ в опита да постигне споразумение преди края на мандата на президента Барак Обама, са направили постигането на договореност възможно.

По думите на Путин Русия и членката на НАТО Турция също са сближили интересите си в сирийския конфликт. Двете страни, също както Москва и Вашингтон, са на противоположните полюси по отношение на актьорите в гражданската война.

Турция подкрепя опозиционните бунтовнически сили в Сирия, докато Русия е един от основните поддръжници на властта на президента Башар Асад. Според Вашингтон ударите на Москва в Сирия, които започнаха през септември 2015 г. са насочени срещу умерени бунтовници, под претекст, че те са терористи.

Русия от своя страна обвинява САЩ, че се опитват да спрат ударите срещу терористични групи, притеснявайки се, че покрай тях ще бъдат засегнати и бунтовници, подкрепяни от американските сили.

„Преговорите са много трудни“, заяви Путин. „Един от основните проблеми е, че ние настояваме, и нашите американски партньори не се противопоставят на това, че т. нар. здравословна част от опозицията трябва да бъде разграничена от радикалните групи и терористичните организации“, допълни той.

По-рано американският в. „Вашингтон пост“ съобщи, че САЩ са предложили създаването на Съвместна група за изпълнение, в рамките на която САЩ и Русия да координират въздушни удари срещу бунтовнически групи, за които и двете държави се съгласят, че са терористични.

През последните месеци държавният секретар Джон Кери проведе редица срещи със своя руски колега Сергей Лавров и дори със самия Путин. В същото време среща между руския президент и американският държавен глава би могла да се състои в рамките на срещата на Г-20 в Китай в неделя и понеделник.
Източник: epicenter.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!