Путин сключи сделки за милиарди в хода на срещата на БРИКС

Путин сключи сделки за милиарди в хода на срещата на БРИКС
В хода на срещата на БРИКС в Гоа, която започна на 15 октомври, руският президент Владимир Путин сключи със своите колеги сделки са милиарди едновременно в няколко различни сфери, провеждайки паралелно няколко двустранни преговора.

Индия ще купи от Русия ЗРК С-400 „Триумф”, хеликоптери Ми-172, ще започне съвместно производство на хеликоптери Ка-226Т и граждански самолети. Отделна тема на разговора бе развитието на туризма. Индия е посещавана от до 250 000 руснаци годишно.

Путин разговаря и с председателя на Китай Си Дзинпин, както и с президента на ЮАР Джейкъм Зума. С тях обсъди добива на руда и енергетиката.

Лидерите на Русия, Китай, Бразилия и ЮАР откриха срещата на БРИКС в индийското селище Бенуалим, като се преоблякоха в индийски традиционни носии.

Путин, който заради гъста мъгла се приземи малко по-късно, се бе облякъл в синьо – цветът на силата, мъжеството, властта и борбата със злото. Руският лидер бе посрещнат повече от радушно – индийският премиер го поздрави с послание в Туитър на руски език. „Пожелаваме ви незабравими впечатления”, гласи постът.

Централното събитие на деня стана откриването на втория енергиен блок на изгражданата с участието на Русия АЕЦ „Куданкулам”. Тя е разположена в южната част на Индия, всичко се състоя в режим на видеоконференция.

Съобщава се, че днес лидерите ще проведат среща във формата работна закуска. Планира се да бъде обсъдено разширяването на контактите между страните, включително в сферата на търговията, сближаването на икономиките на двете страни и старта на нови проекти.

След края на срещата ще бъде приета Заключителна декларация, както и Съвместен план за действие за изпълняването на декларацията през идната година.

Сумарният доход на страните от БРИСК – Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР – възлиза на 15 трилиона долара. Според експертите, след 30 години тези страни ще доминират световната икономика.
Превод и редакция: БЛИЦ


Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!