Путин с голяма чистка на висши шефове в силовите ведомства. Имало ли е опит за преврат?

Путин с голяма чистка на висши шефове в силовите ведомства. Имало ли е опит за преврат?
Руският президент Владимир Путин направи чистка в ръководствата на спецслужбите, охраната на Кремъл и в Министерството на отбраната, съобщават РИА „Новости“ и ТАСС.

Той е освободил от ръководни длъжности хора от екипа на държавния глава, Федералната служба за сигурност (ФСБ), Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Часове по-рано сайтът News2.info намеква за съмнения, че това е бил осуетен опит за преврат под заглавието „В Кремъл става нещо, арестуван е шефът на президентската охрана“. В статията се съобщава, че е арестуван генералът начело на Федералната служба за охрана – Генадий Лопирев, по подозрение за извършено престъпление.

Службата има основната задача да охранява първите държавници на Русия, начело с президента Путин, както и стратегически важни правителствени обекти. Медията цитира „Интерфакс“ и допълва, че генералът е задържан в резултат на вътрешна проверка. Какво престъпление е извършил шефът на службата за охрана, засега не е известно.
Медията цитира „Интерфакс“ и допълва, че генералът е задържан в резултат на вътрешна проверка.

В публикацията се посочва, че засега не е ясно дали арестът на охранител №1 на Путин е свързан с неуспешен преврат в Кремъл, или става дума за банален провал. В полза по-скоро на втората версия говори фактът, че почти едновременно с ареста на шефа на Федералната служба за охрана, са проведени обиски в кабинети на администрацията и в нейни обекти, както и в базата в Сочи, където обикновено почива Путин.

Причината за уволненията обаче се оказа далеч по-прозаична, обясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Висшите чиновници, въпреки препоръките и недоволството на Путин, се намърдали на топли служби в Руската академия на науките и били избрани за член-кореспонденти и дори за академици.

Още миналата седмица на съвещание на Съвета по науката Путин изрази недоволството си от това съвместяване на длъжности и заяви: Смятам, че трябва да им се даде възможност да се занимават с научна дейност, щом са преценили, че това е по-важно от изпълнението на някакви рутинни административни задължения.

Явно тази възможност е била дадена на 14-те чиновници и те сега ще се отдадат на научна дейност.
Източник: blitz.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!