Радев: И лев няма да платим за съвместна охрана на небето

Радев: И лев няма да платим за съвместна охрана на небето

България няма да плати нито лев за съвместната охрана на небето ни въпреки заварените финансови ангажименти, заяви президентът Румен Радев.

Така той коментира скандала около това засилва ли си присъствието на НАТО в акваторията на Черно море, за което от МО вече заявиха, че се създават погрешни внушения. България единствено ще участва в учения, решение, заложено още на срещата на алианса във Варшава през 2016 г.

Вчера лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обаче призова лично Радев да даде отговори дали е бил запознат с това решение, изчислено ли е какви средства ще са нужни за участието на страната ни и означава ли това разширяване на съвместния air policing на територията на България.

Късно снощи държавният глава отговори във Фейсбук:

„С наближаването на изборите нарастват спекулациите на тема Сигурност. В последните дни изявени политици се опитват да проблематизират съвместния еър полисинг и военните учения на НАТО в Черно море.

Ще напомня, че решението съвместната охрана на българското небе с партньорските авиации да се извършва срещу заплащане от България, бе взето и изпратено в НАТО през февруари 2016 г. Днес неговите инициатори се опитват да прехвърлят другиму отговорността за собственото си решение. Като главнокомандващ въоръжените сили заявявам, че България няма да плати нито лев за съвместната охрана на небето ни въпреки заварените финансови ангажименти.

Планираните военни учения на НАТО в Черно море, договорени на срещата във Варшава през юли 2016 г., нямат нищо общо с идеята за така наречената Черноморска флотилия.

Подобни учения се провеждат редовно, от години и никой не ги е „допускал“ или забранявал, още по-малко български политик. Те не съдържат заплаха за „лодките, платноходките и туризма“. (Бойко Борисов заяви, че e забавил с месеци това решение и мечтата му е била в Черно море да има „платноходки, лодки, тръба за газ“ – б.р.).

Нека всички политически сили, ангажирани с предстоящата предизборна кампания, да знаят, че темата Сигурност не търпи некомпетентност и трябва да бъде обсъждана с изключителна отговорност“.

Източник: dnes.dir.bg
Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!