Радев с проектозакон, който слага край на гласуването в чужбина

Радев с проектозакон, който слага край на гласуването в чужбина
Да няма повече гласуване зад граница на български избори предлага служебното правителство с промени в Закона за българското гражданство, публикувани за обществено обсъждане, съобщава novini.bg

Според предложените промени на избори за парламент и президент ще могат да гласуват български граждани, които са живели преди вота 3 месеца на територията на страната.

Тези промени са поискани от президента Румен Радев на съвещание в началото на миналата седмица, веднага след изборите.

Ако законопроектът бъде приет в този си вид от 44-то Народно събрания, на практика това означава, че българите зад граница няма да имат право да гласуват.

Освен това се дават правомощия на главния прокурор да може да поиска от ЦИК изваждане на партия, коалиция или инициативен комитет от изборите.

Това обаче може да стане само, ако прокуратурата прецени, че партията системно агитира на чужд език или заплашва по някакъв начин националната сигурност.

В законопроекта се предвижда още и забрана за финансиране на вероизповеданията от чужди държави. Ако законът бъде приет, вероизповеданията ще бъдат силно затруднени да приемат чужди граждани за религиозни служители. Това ще може да се случва само, ако поканените владеят български език и няма нито един българин, който да може да върши тяхната работа.
Източник: bultimes.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!