Реч на председателя на НС на БСП Корнелия Нинова пред Областното съвещание на БСП-Пловдив

Лидерът на левицата Корнелия Нинова пред повече от 1000 членове и симпатизанти

Добър ден другарки и другари,

Дами  господа,

Вие сте различни от последния път, когато се видяхме по конференциите Много заразяващ ентусиазъм и енергия излъчвате. Много ми се иска тази енергия да се превърне в сила на цялата партия. Тук сме да се видим с вас, да ви чуем, за да ни питате, да ни кажете какви са ви откритите въпроси, да им намерим решение и да вървим напред, защото няма време.

Президентските избори са след 4 месеца. Те са преломният момент, в който БСП трябва да покаже нова сила и нова енергия. БСП трябва да покаже тази сила и енергия заедно с левите хора на България, да поведе цялата левица и да покаже, че може да има алтернатива. Гледайте на президентските избори, работете за президентските избори като за предсрочни парламентарни, които са неизбежни.

Какво се случи на Конгреса, какви ангажименти поехме съвместно, какво свършихме за един месец, какво ни остава да свършим, не само до президентските избори, но е перспектива, за да бъде нашата партия истинската сила в България. Ние ви казахме, че структурите са най-важната част от партията, че по тях тече кръвта на партията и когато там има проблеми, страда цялото тяло и поехме към вас ангажименти – да направи така, че вие да бъдете силата на партията. Първо поехме ангажименти да възстановим колегиалното, нормалното, другарския разговор помежду си. Да няма високомерие от страна на ръководството и то да чува вашия глас. И сме тук точно за това. Не само днес и ние, а цялото Изпълнително бюро обикаля страната и провежда своите заседания по места, така както ви обещахме на Конгреса. Целта е не да общуваме само с вас, а и с хората в общините и да чуем проблемите им и да търсим тяхното решение.

Второ, обещахме ви да ви дадем  финансова сигурност и материално спокойствие, затова на следващия Национален съвет в събота ще приемем и Бюджета за 2016 г., тъй като до сега сме работили без такъв, в който ще разпределим по нов начин финансирането в партията. От 86 на 14%, колкото е в момента, то ще стане 70 на 30%, както е решил Конгресът и Националният съвет. С бюджета, който ще приемем субсидията към вас ще се удвои, за да имате спокойствие да работите.

Трето, обещахме на Конгреса, че по ключовия въпрос за коалиционни партньори, за участие преди избори, за коалиции след избори  ще бъде важен вашият глас, гласът на цялата партия, на всеки член и никой повече в партията няма да взима решенията в тесен кръг и по причини, които не са известни. Вие ще взимате тези решения. В изпълнение на това обещание стартира вътрешнопартийното допитване за президентска двойка. Моля, кажете си мнението спокойно, разсъдливо, с мисъл за БСП и за лявото в България. Не питайте началниците си, този път началниците ви питат вас и бъдете спокойни да си кажете мнението. От него ще зависи бъдещето на БСП не само в тази президентска кампания, а бъдещето на лявото в България. Бъдете разумни и отговорни пред партията, пред алтернативата и пред България. Защото на тези президентски избори трябва да покажем, че е възможно друго управление, друга грижа за народа ни.

До каквото се докосне правителството на Бойко Борисов всичко се съсипва. Финанси – дългове, дългове, дългове всеки ден. Здравеопазване – геноцид на народа. Образование – малограмотност и неграмотност на българчетата на и на бъдещото поколение на България. Социална система – бедност и безработица. Може ли да бъде различно? Може!

На Конгреса обещах още няколко неща, че БСП ще се превърне в смислена и аргументирана опозиция. Мисля, че сте усетили, че това се случва, макар и за краткото време от един месец. Всеки ден и във всяка сфера има поводи за опозиционност, но това няма да стане без вас. Колкото и да ни гледа народът по телевизията, вечер по новините ако по места не се провежда същата политика, няма да ни повярват. Вие сте всеки ден с тях, вашите общини, вашата работа е сред хората. Те вас гледат, освен нас по телевизорите. За това ви моля стегнете структурите, изчистете структурите от всякакви влияния – икономически, политически или други. Да работим ние и вие, структурите заедно базирани единствено и само на програмата на партията, която е обърната към проблемите на хората.

Обещах ви алтернативност на това управление и това е най-голямото предизвикателство пред нас. Не можем да се задоволим само с критики. Ние трябва да предложим на народа си нещо друго.  Моля ви не обещавайте неизпълними неща. Нека честно, с открито лице да застанем и да им кажем: „В тази ситуация на държавата, в това финансово състояние, в този срив във всички системи, в тази сложна международна обстановка ние можем да ви предложим това“. Но те да са сигурни, че щом сме го казали в опозиция, то ще стане факт когато сме в управление. Не бива повече да чуваме: „Обещавате, защото сте в опозиция и ви е лесно. Като дойдете на власт не изпълнявате“. Не искаме повече да чуваме повече такива оценки за БСП. Да се знае, че думата ни е закон. Щом сме поели ангажимент  ще го изпълним до край. В тази връзка Националният съвет формира своите съвети, Парламентарната група  направи своите групи от експерти. Започнахме срещи с гражданските структури, лекари, земеделци, потребители, студенти. Заедно с тях, с умовете на България да изготвим тази алтернатива за нейното бъдеще, не сами и не затворени в клубовете, не изолирани от външния свят и не теоретична, а практически ориентирана национална програма за развитието на България. Това е голямото предизвикателство пред нас, но за да го направим имаме нужда и от вас.

Това не може да стане на национално ниво. Моля, отворете вратите на клубовете, на общинските организации, умовете си, сърцата си за хората и отидете при тях, определете проблемите им, дайте ни предложения как да ги решаваме. Само така ще им върнем доверието и ще ни повярват.

И младите, моля младите, младите и пак младите. В тях е ключът за решаване на много от основните въпроси пред България, а ние в момента не сме интересни за тях. Да го направим. Те са ни казали, какво очакват, за да ги задържим в България и да се опитаме да върнем онези, които заминаха. Те са ни казали, че искат здравеопазване, образование и възможност за работа, гарантирани от държавата, за да останат тук, да работят, да раждат децата си, да живеят тук и да променят тази България. Е нека да им го предложим и да им го предложи убедително, да знаят, че като сме го казали, ще го свършим за тях.

Опозиция, алтернатива, организационна работа, стягане на структурите, отваряне към гражданското общество, енергия и сила на лявото. Защо? Няма кой друг в България днес да предложи на народа си нещо различно от това, което му се случва. 67% от българския народ не харесва правителството на Бойко Борисов. Можем ли дадем на 67% различно предложение, увереност, че БСП е партията, която ще работи за тях? Можем. От кого зависи? От нас. Искаме ли го? Искаме го. Тогава да се хващаме на работа и да го свършим другарки и другари. Аз ви вярвам, че заедно ще го направим. От каквото имате нужда от ИБ, от ръководство, от депутати, кажете го и ще го имате, но да се обединяваме,  да затворим всякакви противоречия помежду си в БСП,  да затворим братоубийствени разправии и борби, защото имаме друга и по-голяма цел – БСП променена, с нов морал, чиста от зависимости, БСП сила, която на президентските избори да даде алтернатива на  народа си с мисълта за предсрочни парламентарни избори, след които БСП да управлява държавата и с възможните средства да я направи различна и по-добра за българите.

Благодаря ви.
Източник: bsp.bg/