Роден експерт по сигурността разкри възможно ли е истанбулският атентатор да влезе в България

Роден експерт по сигурността разкри възможно ли е истанбулският атентатор да влезе в България
Вероятността атентаторът, който уби 39 души в Истанбул, да премине в България, е много малка. Това заяви експертът по сигурността Славчо Велков по БНР.

Според него, фактът, че „Ислямска държава“ е поела отговорността за извършването на акта, но е не обявила своя извършител, може да означава само едно –  че той още се намира на територията на Турция.

„И друг факт – турските власти обявиха преди няколко часа, че знаят самоличността на извършителя и засега се въздържат, по обясними причини, да го обявят. Така че, според мен тази версия – за насочване към България от там към Европа, е по-малко вероятна“, обобщи експертът.

По думите му, ако наистина извършителят е бил подготвен, в „Ислямска държава“, на територията на Близкия Изток, той твърде вероятно ще се стреми да се прибере там, откъдето е дошъл.

Славчо Велков коментира още, че с промените в средата за сигурност в Близкия Изток – например развитието на ситуацията в Алепо и действията в Ал Баб, в Мосул, се очаква да започне преформатирането на структурите на „Ислямска държава“ и раздробяването й на по-малки, но крайно радикални ислямистки групи.

А в тях има няколко хиляди европейски граждани и няколкостотин на балкански държави, които ще започнат да търсят начин, пробив, как да се прибират в собствените си страни.

„Това са вече хора, които са научени да се бият, да умъртвяват, да сеят смърт“, подчерта Велков и добави, че това е по-важното, а не разговорите за броя на мигрантите, които са успели да преодолеят оградата по границата ни със стълба.

Експертът припомни данните, че т.нар. балкански батальон в ИДИЛ е наброявал около хиляда души. Някои от тях са убити, други са останали да се бият, а някои са започнали да се прибират в собствените си държави.
Източник: blitz.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!