РПЦ не призна общоправославния статут на приетите в Крит документи

РПЦ не призна общоправославния статут на приетите в Крит документи

Светият синод на Руската православна църкв(РПЦ) заяви, че Съборът на православните църкви на о. Крит не може да се разглежда като Всеправославен, съобщи в петък (15 юли) Газета.ru.

За това заяви ръководителят на Синодалния отдел за взаимоотношенията между църквата, обществото и медиите Владимир Легойда.

По думите му състоялият се на о. Крит събор е важно събитие.

Той отбеляза, че в решението на синода се подчертава, че основа на общоправославното сътрудничество в продължение на целия съборен процес е бил  принципът на консенсус, докато провеждането на събора при отсъствието на съгласие от страна на редица автокефални православни църкви нарушава този принцип.

Вследствие на това, по думите му, „синодът е постановил, че състоялият се на о. Крит събор не може да се разглежда като общоправолавен, а приетите на него документи като изразяващи общоправославен консенсус“.

Преди това РПЦ обеща да отговори на посланието на събора на о. Крит.

Съборът на православните църкви подкрепи правата на човека и направи изявление срещу нарушаването им от страна на държавата.
Източник: bg.rbth.com/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!