Румен Гечев: Трагедията на НАП е пълна – организационен хаос и управленска безотговорност

Румен Гечев: Фактите за системата БАЦИС са стряскащи
„На 15 юли 2019 година, на всички български граждани и български фирми изтекоха лични данните.

Но това вас, уважаеми управляващи, не ви притеснява.“ Това заяви депутатът от ПГ на „БСП за България“ Румен Гечев по повод доклада на временната комисия, разглеждаща изтичането на данни от НАП през 2019 година. По думите му втората трагедия е във връзка с начина, по който е било установено изтичането на данни – чрез сигнал от 20-годишно момче.

„Уважаеми колеги, ето го доклада на Комисията за защита на личните данни. Те дойдоха и перфектно си свършиха работата“, каза още Гечев.

Той цитира доклада, в който част от посочените факти са, че: организационната структура е изградена за защита на личните данни, но не функционира, т.е. има структура, но не работи. Посочено е още, че продължителното изработване на електронно приложение за електронни услуги към гражданите е дебалансирало системата за защитата на данните.

Липсват разписани правила и процедури за защита на лични данни. Не са предвидени достатъчно рестриктивни мерки за достъпа до база данни. Нарушен е и принципът на отчетност, липсват одитни записи на отделните събития. Липсва методика за управление на риска.

„Пълна трагедия на НАП. Организационен хаос, управленска безотговорност. Може ли някой да твърди, че след като едно момче на 20 години преодолява една анархична система- други не са влизали в системата? Влизали са. Трагедията е пълна“, категоричен бе Гечев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!