Румен Овчаров: Сега БСП е опозиция и алтернатива, влизането на млади хора е плюс

Румен Овчаров: Сега БСП е опозиция и алтернатива, влизането на млади хора е плюс
Корнелия Нинова извади партията от задкулисието

„БСП, начело с хора като Георги Гергов, Георги Пирински, Димитър Дъбов, Сергей Станишев, Михаил Миков – няма бъдеще. Тези хора са минало за партията. Ако Корнелия направи нещо, това е, че тя промени партията. Извади я от задкулисието на 2013-2014 г., извади я от безвремието на 2014/2015 г. Сега БСП е опозиция и алтернатива. Връщането на БСП в онова блато не дава никаква перспектива нито за държавата, нито за младите хора, нито за БСП. Затова влизането на тези млади хора е плюс и трябва да се радваме на това“. Това заяви членът на НС на БСП Румен Овчаров в БТВ.

Той коментира, че ако има нещо, което го притеснява – това е какво ще се случи по време на Конгреса и след него. „Истерията 10 дни след изборите е необоснована“, категоричен бе Овчаров. Той заяви, че е видял същата ситуация през 96-а година, когато един лидер си подава оставка под натиска на една група, а самите членове на групата не са получили това, което искат.

„Сега има друга опасност – ние да си създадем тежък юридически блокаж. Нямаше причина Корнелия Нинова да драматизира до такава степен нещата – с оставката, с исканията за вътрешнопартиен избор, при положение, че знае, че ситуацията с Устава не е ясна. Нужна е мъдрост. Възстановяването на БСП след 96-а година мина през ситуация, в която тя беше трета политическа сила – 2001 година“, припомни още Овчаров.

„Критикувал съм Корнелия Нинова най-много – за едноличното вземане на решенията, за непрекъснатото отваряне на нови фронтове и битки с нови врагове, но на последните пленуми я защитавам, защото става дума за принципни неща. Не може да обявиш борба с паралелната държава, с корупцията, със задкулисието за основна тема на предстоящите избори, да избереш Елена Йончева за водач на тази листа и да се опиташ да сложиш на второ място Сергей Станишев, който за мен е легитимацията на това задкулисие през 2013 и 2014 година“, посочи Румен Овчаров. По думите му е било необходимо да се направи разумен ход – Сергей Станишев да бъде сложен на четвърто или пето място, за да се получи някаква консолидация.

„В политиката трябва да имаш възможност за малко повече гъвкавост. Настоявам този Конгрес да намери разумния подход и да консолидираме максимално това, което е възможно да се консолидира. Да вървим напред и да печелим избори, да видим какво ще правим с управлението на държавата“,  добави Овчаров.

По повод намаляването на партийните субсидии, той коментира: „Как се правят местни избори без пари, от партия, която е в опозиция на местната власт? Ако искаме да имаме нормален политически живот, трябва да има партийна субсидия. Може да се изчисли колко трябва да бъде тя спрямо дейностите, за които се харчат пари. Никой не живее в охолство на „Позитано 20“.

„Трябва да се освободим от усещането, че лидерите са несменяеми. Това време мина. Сергей Станишев беше последният такъв – незаменим“, заключи Овчаров.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!