Румен Радев и Доналд Тръмп: Прилики и разлики (ВИДЕО)
Между новоизбраните президенти на България и САЩ – ген. Румен Радев и Доналд Тръмп, има редица прилики.

И двамата са зодия близнаци, родени са през няколко дни – рождената дата на Радев е 18 юни 1963 година, а на Тръмп – 14 юни 1946 г. Е, вярно е, че има значителна разлика във възрастта им – на 70 единият ще е най-възрастният президент, влязъл в Белия дом, докато другият, макар и вече пенсионер, влиза на „Дондуков“ 2 едва на 53 години, но да се придържаме към приликите, пише в обзор по темата „Дарик“.

И Тръмп, и ген. Радев са несистемни играчи. Спечелиха изборите срещу жени, лансирани от управляващото мнозинство. И в двата случая избирателите поискаха на президентския пост да застане извънсистемен играч – и прецениха, че демокрацията не е дорасла за първата жена президент.

И на двамата им липсва политически опит. Освен това в президентството и на двамата има петица – Тръмп е 45-ият президент на САЩ, а Радев – петият държавен глава на България.

Другото общо е, че встъпват в длъжност в края на януари 2017-а, като наследяват на поста президент от опониращата им политическа сила – демократа Барак Обама и Росен Плевнелиев от ГЕРБ.

Как го правят американците и каква е церемонията по встъпване в длъжност на българския държавен глава?!
Пръв в календара е новият президент на САЩ. Церемонията по встъпване в длъжност на Доналд Тръмп е на 20 януари на Капитолийския хълм във Вашингтон, където тя се провежда от 1801 година. Традицията възниква през 1933 г. при президента Франклин Рузвелт. Преди това датата е била 4 март.

Предаващият поста Барак Обама ще придружи новоизбрания президент до Капитолия. Обичаят е платформата за церемониите да се строи „от нулата“ за всеки държавен глава. Върху нея ще се разположат участниците в тържественото събитие и над 1600 гости.

На специалната трибуна Тръмп ще положи клетва в качеството си на президент.

Първо над Библията ще се закълне вицепрезидентът Майк Пенс, а минути по-късно това ще направи и милиардерът Доналд Тръмп. После новият президент ще изнесе реч. След приключване на церемонията по даването на клетва Обама и съпругата му ще напуснат Капитолийския хълм.

През 1977 г. при Джералд Форд се заражда традицията президентът с изтекли правомощия да напуска хълма с вертолет. Встъпилите в длъжност президент и вицепрезидент се връщат в сградата на Конгреса, където се дава тържествен обяд в тяхна чест.

По-рано предаващият поста на президент и съпругата му организирали прием за новия президент в Белия дом, а традицията да се провежда в Капитолия се заражда през 1953 г. при Дуайт Айзенхауер. Менюто за тържествения обяд е съставено от характерни за родния щат на новоизбрания президент блюда.

След приключване на обяда президентът и вицепрезидентът оглавяват тържествена процесия по Пенсилвания авеню от сградата на Конгреса до Белия дом.

Денят завършва с традиционните вашингтонски балове.

В България церемонията протича по различен начин.

Новоизбраният президент Румен Радев и вицепрезидентът му Илияна Йотова полагат клетва пред Народното събрание на 19 януари, а официалното встъпване в длъжност е на 22 януари.

Предаването и приемане на мандата ще започне от площад „Св. Александър Невски“ с военна церемония. Росен Плевнелиев ще приеме рапорта на началника на караула, ще се поклони на Националното знаме, ще обходи строя и ще поздрави почетния караул за последно. След това пред „Св. Александър Невски“ ще пристигне и Румен Радев, който ще приеме строя за първи път и ще се присъедини към Плевнелиев.

Пръв слово ще произнесе предаващият поста, а след него думата ще има Румен Радев.

21 артилерийски салюта ще отбележат смяната на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили, докато гвардейският представителен духов оркестър изпълнява химна на Република България!

Двамата президенти ще положат венец и с едноминутно мълчание ще отдадат почит на загиналите за свободата на България пред Паметника на Незнайния войн, след което ще приемат тържествения марш на почетния караул.

В храм-паметника „Св. Александър Невски“ патриарх Неофит ще благослови новоизбрания държавен глава и ще отслужи молебен, за да изпроси Божията благодатна подкрепа в предстоящото отговорно служение на Радев.

Пред парадния вход на „Дондуков“ 2 Росен Плевнелиев и Маргарита Попова ще посрещнат президента Румен Радев, първата дама и вицепрезидента Илияна Йотова. В Гербовата зала двамата президенти ще си направят официална снимка, а след това ще проведат разговор на четири очи.

На финала Румен Радев и Илияна Йотова ще изпратят на парадния вход Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.

Влизането на играчи като ген. Румен Радев и Доналд Тръмп в политиката е знак за очакванията на хората за промяна на системата. Дали те ще бъдат оправдани, годините ще покажат, но със сигурност ни чакат интересни времена.
Източник: blitz.bg