Румен Радев: Проблемите няма да бъдат решени със заклинания, а със закони

Радев: Проблемите няма да бъдат решени със заклинания, а със закони
Президентът Румен Радев в обръщение към към нацията обяви, че свиква 44-то НС.

Уважаеми сънародници, в изпълнение на Конституцията на 19 април свиквам 44-то Народно събрание.

На вота всички ние излъчихме своите народни представители. Организиран опит отвън за повлияване на резултатите.

Това, според президента Румен Радев, е един от съществените проблеми на проведените на 26 март предсрочни парламентарни избори. Тези избори откроиха съществени проблеми. Станахме свидетели на организиран опит отвън за повлияване на изборните резултати, каза президентът.

Българските институции и мъдростта на гражданите не допуснаха това да се случи.По време на кампанията партиите призоваваха и за крайни мерки, включително отмяна на двойното гражданство, затваряне на изборни секции и на гарници.

След изборите проблемите остават.  Те не се изчерпват само с външно вмешателство, а са целенасочени опити за влияние върху обществото и политическия живот в страната. Проблемите няма да бъдат решени със заклинания, а със закони.

Президентът изрази надежда, че в новото НС него ще се намери мнозинство, което да намери адекватните решения на тези проблеми и ще излъчи стабилно и работещо правителство.

Приветствам куража на Министерството на правосъдието да формулира конкретни промени, които обхващат ключови промени и в други закони.

Предложенията за промени в закона за вероизповеданията, за политическите партии, за българското гражданство поставят ясни бариери срещу нещата, които са насочени срещу интегритета на държавата и обществото.

Последните предложения обаче останаха извън фокуса на обществения дебат. Той бе концентриран само върху предложенията за т.нар. уседналост. Някои съзряха в предложените идеи ограничаването на права.

Най-важната защита на правата на българите зад граница е да могат да се върнат в една независима и свободна България. Дебатът извади политическата класа от дългогодишната летаргия от тази тема.

Вярвам, че в разумен и конструктивен диалог ще се намерят и по-добри решения. Те следва да отчитат и нашата принадлежност към единното европейско семейство , заяви държавният глава Румен Радев.
Източник: bnr.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!