Румен Радев с тежка присъда: Случаят в Хасково е повторение на синдрома ”Чернобил”

Румен Радев с тежка присъда: Случаят в Хасково е повторение на синдрома ”Чернобил”
Румен Радев: Информация за проблема с водата на град Хасково, скрита от хората, за мен е повторение на синдрома „Чернобил“.

Тази тежка присъда постави президентът Румен Радев на среща с областния управител на Хасково Минко Ангелов и кмета на града Добри Беливанов, предаде БТА.

Длъжностни лица и отговорни институции са изложили на потенциален риск здравето на хората. Това е недопустимо, посочи президентът. За проблема се е знаело още от септември миналата година, а излиза наяве едва сега, каза той.

По неговите думи действията на служебното правителство и местната власт са много адекватни и своевременни. Правят се всички възможни усилия да се ограничи въздействието на замърсителите и да се намерят технически решения за справяне с проблема, допълни Радев.

Държавният глава прогнозира, че ще има проблеми с водоснабдяването в близките месеци, защото изследванията за общата алфа-активност продължават от два до четири месеца.

Това ще продължи до лятото, а дотогава трябва да се търсят екстрени решения, така че да не се допуска воден режим в Хасково и гражданите да имат вода, която отговаря на стандартите, каза Радев.

Днес стана ясно, че освен в Хасково, във Велинград също са завишени стойностите на уран във водата. Спира се водоподаването на части от града и пет околни села.
Проверки на питейната вода текат в цялата страна.

Трима министри отговаряха днес пред парламента на въпроси за урана във водата.
Източник Дир.бг

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!