Русия и Индия печелят от конфликта САЩ – Китай

Русия и Индия печелят от конфликта САЩ- Китай
Отношенията между САЩ и Китай навлизат в опасна зона на противостояние.

Новоизбрания американски президент Доналд Тръмп обеща да увеличи бойния състав на военно-морските сили на САЩ от 272 до 350 кораба, включително за сдържането на Китай.

Ситуацията се задълбочава и от перспективата за неизбежна търговска война на фона на политическата конфронтация, а новия глобален конфликт ще се окаже изгоден за Русия и Индия.

 

Според плана на Тръмп, в модернизацията на вмериканските ВМС влизат- нови авионосци, 16 големи бойни кораба, 18 ударни подводни лодки, десантни кораби.

Ако плана на Тръмп сработи, то ВМС на САЩ ще се върнат към боен и числен състав, какъвто не са имали от времената на 1998 година, пишат Defense News.

» Ние се нуждаем от такъв флот, защото Русия и Китай ще продължат да увеличават военно-морските си сили»,- заяви президента на корабните съдостроители на САЩ Матьо Пакстън

 

По такъв начин, Русия престава да бъде геополитически враг № 1 са САЩ ( както се изрази Мит Ромни), тъй като в образа на врага, Тръмп вижда Китай, се казва в редакционната статия на американското издание  Mercury News.

Изданието смята, че това е добро оправдание, да се заложи на подобряването на отношенията с Русия, напомняйки, как Вашингтон на времето мъдро залага на съюз с Мао Дзедун, за да разруши » комунистическия блок» СССР- Китай.

Сега защо да не се сприятелят с Владимир Путин, за да разрушат руско-китайското стратегическо партньорство като отслабят двете страни?

Обаче, според мнението на авторите, Русия днес » не е нация от бедни християни», както Китай по времето на Мао. Целта на Китай тогава била » да настигне Запада на вътрешния фронт, а не да се конкурира в голямата геополитическа игра». Русия днес играе на едро, и тук не й трябва помощта на САЩ, защото в тази ситуация са противници.

 Обстановката около Китай при Тръмп се нагнетява все повече и това е очевидно. Тръмп публично критикува Пекин, че изкуствено занижава курса на китайската юана, въвежда такси за американски стоки и милитаризира Южно- Китайско море. Конфронтацията е на лице. И Китай не смята да отстъпва.

» Искането за придържане към принципа на » единен Китай»- не е просто каприз на КНР.

Всеки президент на САЩ е длъжен да уважава този принцип, ако иска поддържането на китайско-американските отношения на нужното ниво, и с уважение да се отнася към съществуващият ред в Азиатско-Тихоокеанския регион».

Англоезичната дъщеря на официалният орган на Комунистическата партия КНР вестник » Женмин жибао»- изданието  Global Times, предупреди, чте Китай може да вземе «реванш», ако Тръмп се откаже от политиката на «единен Китай». За това е достатъчно Вашингтон официално да приеме лидерите на Тайван.

Освен това, в средата на декември миналата година, Китай хвана в международните води на Южно-Китайско море американски безпилотник, който върна след настойчиви молби и увещания от американските власти.

 

 

От засилването на противостоянието между САЩ и Китай печелят Русия и Индия. Едва ли Владимир Путин ще се хване в капана на подобряването на отношенията с Тръмп, които имат крайна цел- да скарат Москва и Пекин.

Владимир Путин ще балансира умело и Москва може само да спечели, тъй като например, ако китайските стоки си тръгнат от американския пазар, познайте къде ще търсят изява. Правилно.

И Китай ще бъде по-сдържан в исканията си за цените на руския газ и по сговорчив в политически план.

Що се отнася до Индия, то тясната връзка Вашингтон- Ню Делхи, е къде по-реалистичен план по сдържането на Китай, доколкото ще бъде налична борбата за лидерство в региона.
Източник: News Front

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!