Русия и САЩ продължават да се заяждат

Русия и САЩ продължават да се заяждат

Официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова разкритикува реч на американския държавен секретар Джон Кери, в която той обвинява за всичко лошо „конкретно Песков, Чуркин и Конашенков“.

Известната с ироничния си изказ Захариева, която нееднократно го е използвала и срещу България, направи Джон Кери герой на новия си пост в Туитър, пише Блокнот.

Повод за това стана парадоксално според руския сайт изказване на Кери, в което той, макар и да признава грешката при инцидента, при който американски изтребители избиха над 80 бойци от сирийската армия в град Дейр ез-Зор, каза, че отговортност носи руската страна.

„Да! Ние ги бомбардирахме по погрешка. Трагическа случайност, обясни Кери,“ пише Захариева. „А после каза, че за всичко е виновна Русия и конкретно Песков, „представителят на Москва в ООН“, Чуркин и Конашенков. Лавров, разбира се, се засмял на това твърдение, но и самият той не разбрал, защо не е попаднал в този списък на виновните.

Захариева написа също така, че този път не обвинили конкретно Путин за инцидента само защото по мнението на американските й колеги, той е „виновен глобално и за всичко, случило се в последните 300-400 години“. Тя добавя, че тази американска пропоганда е станала отдавна класика в жанра. Първо в резултат от техни бомби умират десетки хора, а после обвиняват за това „остта на злото“ и призовават за борба с нея.

Накрая Мария Захариева не пропусна да се подиграе със самата реч на Кери. Тя написа как в края на изявлението си, той неслучайно изразил „благодарност към аудиторията за търпението“. Единствено тук бил 100 процента прав, тъй като наистина било необходимо много търпение, за да го издържи човек.
Превод: БЛИЦ

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!